perjantai 22. huhtikuuta 2011

Perunasalaatti, lammaspyörykät ja minttu-jugurttikastike


Kokkailua pääsiäisen hengessä, ainakin lammas kuuluu perinteisiin pääsiäisruokiin. Ensimmäistä kertaa lähti kaupan pakastealtaasta lampaan jauheliha kokeiluun ja hyvää oli. Voi ostaa toisenkin kerran. Paistia tai muuta vastaavaa lampaasta/karitsasta en vielä uskaltanut alkaa tekemään, jos vaikka ensi vuonna sitten.

Lampaaseen taitaa kuulua minttu melko olennaisesti, silläpä etsin minttuisen kastikkeen ohjeen pyöryköiden seuraksi. Siihen sai kätevästi pyöryköistä jäljelle jääneet mintun lehdet käytettyä.

Perunasalaattiin en tehnyt tällä kertaa kermaviili/majoneesipohjaista kastiketta vaan öljy-balsamiviinietikkaisen. Hyvää oli näinkin, ehkä jopa parempaa.


PERUNASALAATTI

keitettyjä perunoita
kirsikkatomaatteja
aurinkokuivattuja tomaatteja
parmesaanijuustoa
paahdettuja auringonkukansiemeniä
villirucolaa

(tätä Voisilmäpelin ohjetta käytin mallina)

KASTIKE PERUNASALAATILLE

(ohje 10 hengen salaatille)
1 rkl balsamiviinietikkaa
1 rkl sitruunamehua
1/2 dl oliiviöljyä
2 tl karkeaa sinappia
1/2 tl suolaa

(ohje peräisin täältä)


LAMMASPYÖRYKÄT

240 g lampaan jauhelihaa
n. 240 g naudan paistijauhelihaa
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
öljyä
vajaa 2 dl keitettyjä ohrasuurimoita
1 kananmuna
1 dl lihalientä
suolaa
rouhittua mustapippuria
tuoretta minttua

Kuullotin sipulit pehmeäksi öljyssä. Keitin ohrasuurimot kypsiksi. Lisäsin kaikki ainekset yhteen ja sekoitin taikinaksi. Pyörittelin pulliksi ja paistoin uunissa 200 asteessa noin puoli tuntia.

Ohjeeseen olisi kuulunut myös sitruunamehua mutta sitä en harmillisesti huomannut lisätä. Siinä vaiheessa kun pyörykät olivat jo uunissa, huomasin valmiiksi puolitetun, puristamattoman sitruunan pöydällä.

(ohjeen löysin Katiskattaren keittiöstä)


MINTTU-JUGURTTIKASTIKE

2 dl maustamatonta jogurttia
1/2 dl tuoretta minttua (silputtuna)
1 rkl hunajaa
1/4 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria

(ohje Maku -lehden sivuilta)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti