maanantai 28. marraskuuta 2011

Karjala: Kaalipiirakka


KAALIPIIRAKKA

2 1/2 dl maitoa
25 g hiivaa
3/4 tl suolaa
1 muna
n. 7 dl hiivaleipäjauhoja
125 g voita

Täyte:
n. 1 kg valkokaalia
2-3 rkl voita (öljyä)
1/2 dl vettä
3-4 rkl siirappia tai fariinisokeria
1 1/2 tl yrttisuolaa (suolaa)
voiteluun munaa

Lietä hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita liemeen suola ja muna. Lisää jauhot vähin erin sekoittaen ja alustaen. Alusta taikinaan pehmeä rasva. Jätä taikina liinan alle kohoamaan.

Suikaloi kaali. Kuumenna rasva padassa ja ruskista siinä kevyesti kaalisuikaleet. Lisää vesi ja mausteet. Hauduta noin 30 minuuttia.

Jaa taikina kahteen osaan, pohjaosa suuremmaksi. Kauli suurempi levy puolen cm:n paksuiseksi, lähes pellin kokoiseksi. Nosta pohjalevy leivinpaperille pellille.

Levitä hiukan jäähtynyt täyte levylle. Nosta levyn reunat täytteen päälle. Voitele reunat vedellä.

Kauli toinen levy ja nosta se piirakan kanneksi. Painele kansilevyn reunat haarukalla kiinni pohjalevyyn. Voitele piirakka munalla, pistele ja paista uunissa 225 asteessa 20-30 minuuttia.

Vaihtoehtoisesti voit valmistaa kaalipiirakan isoina levyinä pakastettuun, kaupan valmiiseen piirakkataikinakuoreen tai voitaikinakuoreen.

(Lähde: Riitta Pojanluoma "Perinnemakuja maakunnista")


Teimme äidin kanssa tätä kaalipiirakkaa menneenä viikonloppuna. Sen verran oikaistiin, että ohjeen ehdotuksen mukaan käytettiin pakastepohjaa (lehtitaikinaa). Osaan piirakan täytettä lisättiin paistettua jauheliha-sipuliseosta ruokaisuutta tuomaan. Mausteena jauhelihassa jauhelihamaustetta ja maustepippuria. Piirakka maistui hyvältä sekä lihalla että ilman.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti