maanantai 25. huhtikuuta 2011

Pääsiäinen: pääsiäispasha

Mikä on lopputulos, kun mämmikoura yrittää kumota pääsiäispashan lautaselle ja irti muotista? Vastaus näkyy tässä:


Pashan valmistus onnistui ilman vastoinkäymisiä ja muutenkin kaikki sujui kuin tanssi. Jopa pashan "mausteiden" hankinta pääsiäissunnuntaina ei tuottanut hankaluuksia, kiitos 24/7 auki olevien liikenneasemien. Eilen siis valmistin seoksen ja kaadoin sen harsolla peitettyyn muottiin ja annoin sen valua vuorokauden jääkaapissa.

Mutta. Sitten loppumetreillä piti sössiä. Harmitus oli valtava, kun tajusi, että massan kippaaminen vadille epäonnistui ja että pasha on enää vain epämääräisenä kasana puoliksi tiskipöydällä ja puoliksi lautasella. Tilanteelle ei kuitenkaan mahtanut enää mitään, näin ollen harmitus oli (muutaman ärräpään säestyksellä tosin) vain nieltävä.

Muotti on lainassa äidiltäni, hän oli tilannut sen täältä. Kätevä muotti (jos vaan osaisi käyttää sitä eikä tunaroisi), ja varsinkin tuota juuston valmistusta täytyy ehdottomasti kokeilla joku päivä.

PASHA

2 keltuaista
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 dl kuohukermaa
2 tlk (500 g) maitorahkaa
1 dl (75 g) voisulaa
1 dl mantelirouhetta tai -lastuja
1 dl korintteja tai silputtuja rusinoita
1 dl hillottua appelsiininkuorta, hienonnettuna
1/2 dl sukaattia
1/2 dl sitruunamehua

Vaahdota keltuaiset ja sokerit. Vatkaa kerma hyväksi vaahdoksi. Sekoita maitorahka keltuaisseokseen. Lisää haalea voisula, manteli, hedelmät ja sitruunamehu. Sekoita massaan kermavaahto ja tarkista maku.

Kaada seos kostealla harsokankaalla vuorattuun pashamuottiin. Pane muotti syvälle lautaselle ja aseta pashamassan päälle lautanen, jonka päällä on paino. Anna pashan jähmettyä viileässä vuorokauden ajan. Lautaselle valuneen heran voit nauttia juomana.

Kumoa pasha tarjoiluvadille ja koristele säilykehedelmin tai appelsiini- ja sitruunaviipaleilla. Ortodoksit koristavat pashan huipulle pistetyllä punaisella ruusulla tai kynttilällä.

(Lähde: Riitta Pojanluoma "Perinnemakuja maakunnista")

Pasha oli mielettömän hyvää ja sitä ei pystynyt paljon syömään kerralla makeutensa vuoksi. Valmistaminen ei ollut hankalaa, joten tätä tulee varmaan tehtyä joku toinenkin pääsiäinen.

Näin hienolta jälkiruoka olisi näyttänyt jos sen kumoaminen ei olisi epäonnistunut, kuvassa siis kirjan pasha.

2 kommenttia:

  1. Kun seuraavan kerran teet pashaa tai juustoa, niin muistathan liottaa muottia kylmässä vedessä muutamia tunteja. Ja sitten kun kumoat juuston/pashan, niin lautanen tiukasti pashamuottiin kiinni ja reipas kääntö. Ja lopputulos on kirjan kuvaa vieläkin kauniimpi. Mutta makuhan onkin se tärkein.. herkullista ja ihanasti itse tehtyä.

    VastaaPoista
  2. Kiitos vinkeistä! Tuon muotin liotuksen tein, en hoksannutkaan mainita siitä. Jäi kyllä niin pahasti hampaankoloon tuo kumoamisen sössiminen, että täytyy varmasti yrittää joku kerta uudelleen :)

    VastaaPoista