lauantai 30. huhtikuuta 2011

Vappu: vappumunkit ja sima


Eipä ole aikaisemmin tullut munkkeja tehtyä, ei totta puhuen ole käynyt edes mielessäkään. Jännä juttu, sitä varmaan on jotenkin ajatellut hurjan vaikeaksi kun rasvassa paistetaan ja kaikkea. Kieltämättä tuli aika lailla etukäteen luettua vinkkejä siihen rasvan käryyttämiseen, ettei vaan käy hassusti.

Hyvinhän se sujui, turhaan olen sen takia hommaa vältellyt. Toinen syy etten ole munkkien paistoon perehtynyt on melko itsekäs, en nimittäin juurikaan välitä munkkien mausta. Tuore munkki on tietenkin huippuhyvää, mutta noin pääsääntöisesti esimerkiksi korvapuusti hakkaa munkin mennen tullen. Jokaisella meillä on omat makumieltymyksensä.

Pullataikinan ohjeen katsoin tällä kertaa Elämä makeaksi -blogista. Taikinaan ei tullut ollenkaan kananmunaa.

VAPPUMUNKIT

5 dl maitoa
50 g hiivaa
2 dl sokeria
2 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
100 g voita
n. 14 dl vehnäjauhoja

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liota siihen hiiva. Sekoita sokeri, suola ja kardemumma nesteeseen. Lisää sitten osa jauhoista ja sekoita hyvän sitko taikinaan. Lisää vähitellen loput jauhot ja vaivaa taikinaa kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Lopuksi vaivaa pehmennyt voi kuutioina taikinaan.

Anna taikinan kohota hetkinen ennen leipomista. Taikinan levähdettyä kaulitse se ja ota siitä pyöreällä muotilla palasia. Anna pyörylöiden kohota reilusti. Poista pyörylöistä keskusta juuri ennen paistoa. Itse jouduin käyttämään tähän omenaporaa, sillä hoksasin vasta leivonnan lomassa ettei meillä ollut sopivan pientä pyöreää muottia. Hätä keinot keksii.

Pullataikinan teko onnistui tosi helposti, sujui kuin tanssi jos näin voi sanoa. Vaikkakin heti ensi alkuun sattui "moka". Olevinaan lämmitin maitoa ennen hiivan lisäämistä, mutta kun sekoitin hiivaa nesteeseen, tunsin kuinka maito oli pikemminkin viileää kädenlämpöisen sijaan.

Sillä hetkellä muistin lukeneeni Viva ciabatta! -blogista, että nimenomaan nesteen johon hiiva lisätään täytyy olla kylmää. Vaikka pääsääntöisesti kaikki ohjeet neuvovat nesteen lämmittämiseen. Muutenkin tuo Aleksin postaus antoi paljon tietoa vaivattavien taikinoiden teosta, kannattaa lukaista.

Ja näinhän olikin, ei nesteen viileys haitannut taikinan tekoa laisinkaan. Muutenkin tuntui, että pullataikina oli erityisen helppo käsitellä. Johtunee pitkälti siitä että vaivasin sitä todella huolella, vielä pitkään sen jälkeenkin kun taikina irtosi kulhon reunoilta.

MUNKKIEN PAISTO

Lämmitä paistorasva paksupohjaisessa kattilassa 180 asteeseen. Oma halpismittarini näytti vaan 130 asteeseen asti, joten jouduin sen jälkeen arvailemaan rasvan oikean lämmön testinokareilla.

Luin jostain ohjeen, että kun taikina kypsyy minuutin paiston jälkeen, on rasva oikean lämpöistä. Eli testailin niillä pyörylöillä, joita rinkeleiden keskustoista tuli ja sillä tavoin tiesin milloin itse munkkien paisto kannattaa aloittaa. Paistorasvan täytyy olla tarpeeksi kuumaa jottei munkeista tule liian rasvaisia, tälläisen ohjeen myös luin jostain.

Kun oikea lämpötila on saavutettu, paista munkkirinkulat molemmin puolin rasvassa kauniin ruskeiksi. Nosta valmiit munkit talouspaperin päälle, näin ylimääräinen rasva imeytyy paperiin. Sokeroi munkit lämpimänä.


Munkit maistuivat tuoreina todella hyvältä. Kyytipoikana kun nautti työpaikan ruokalasta ostettua superhyvää simaa, niin vapun paras herkutteluhetki oli siinä.

SIMA

2 sitruunaa
700 g fariinisokeria (osa voi olla taloussokeria tai hunajaa)
5 l vettä
1/2 dl humaloita
nokare hiivaa

pulloihin: rusinoita, sokeria

Pese sitruunat harjalla juoksevassa, lämpimässä vedessä. Kuori sitruunoiden keltainen kuori perunankuorimaveitsellä. Poista kuoren alla oleva valkoinen kerros. Leikkaa hedelmäliha ohuiksi viipaleiksi.

Pane sokeri, keltaiset kuoret ja humalat sankoon ja kaada päälle kiehuvan kuuma vesi. Lisää hiukan jäähtyneeseen liemeen sitruunaviipaleet ja haaleaksi jäähtyneeseen liemeen vesitilkkaan lietetty hiiva.

Anna siman käydä lämpimässä seuraavaan päivään, minkä jälkeen siivilöi ja pullota sima. Pane pullojen pohjille rusinoita ja 1 tl sokeria kuhunkin pulloon. Täytä pullot simalla, sulje ne ja varastoi viileään. Sima saa käydä pulloissa muutamia päiviä. Kun rusinat nousevat pulloissa siman pinnalle, on juoma valmista.

(Lähde: Riitta Pojanluoma "Perinnemakuja maakunnista")


Ihan koko taikinasta en munkkeja paistanut, sillä halusin samalla tuoretta pullaakin vappukahvipöytään. Pullien täytteessä on sokeria ja fariinisokeria (1 1/2 dl molempia) sekä kanelia pari ruokalusikkaa.

Kaulitsin pullataikinan suorakaiteen muotoiseksi levyksi, voitelin margariinilla ja ripoittelin pinnalle reilusti sokeritäytettä. Käärin taikinan rullalle ja leikkasin noin parin sentin levyisiä viipaleita.

Varmuuden vuoksi laitoin pullapalat vuokiin, voitelin kananmunalla ja paistoin 200 asteessa noin vartin verran. Ohjeissa sanotaan paistolämpötilaksi 225, mutta olen huomannut, että meidän uunissa riittää pienempi lämpö.

Osaan pullista laitoin ylijäänyttä sokeritäytettä myös viipaleiden päälle ennen paistoa, mutta tällöin ulkonäkö hieman kärsi.

2 kommenttia:

  1. Voi kun sun munkit näyttää niin täydellisiltä! :) Noita kun pääsisi maistelemaan! ;)

    VastaaPoista
  2. Hauskaa että oltiin samassa tilanteessa, ja päädyttiinkin samaan lopputulokseen: loistaviin munkkeihin ja toteamukseen, ettei se nyt niin kovin vaikeaa ja pelottavaa olekaan :D Ensi kerralla meinasin käryytellä kotitekoisia lihapiirakoita.

    Hyvää Vappua!

    VastaaPoista