keskiviikko 16. toukokuuta 2012

Kahden sopan taktiikka


Anoppilasta saatu hirvenliha on odotellut pakastimessa ruoanlaittajan ideaa ja intoa. Inspiraatio lihan käsittelyyn tulikin sitten viikon vaihteessa ja jo edellisenä päivänä sulamaan otettu lihapala päätyi hirvenlihakeitoksi.

Tarkoituksena oli samoihin aikoihin (seuraavana tai ehkä sitä seuraavana päivänä) tehdä myös kasvissosekeittoa ja kesken lihan keittelyn sain lisäidean. Miksen tekisi sitä kasvissoppaakin samoilla kokkailuilla ja samaten hyödyntäisi lihalientä myös siihen?

HIRVIKEITTO

noin 1 kg hirven lihaa (toisessa palassa oli luu mukana)
vettä (2-2 1/2 l)
2 isoa porkkanaa
pala lanttua
pieni pala juuriselleriä
1 sipuli
2 laakerinlehteä
merisuolaa
kokonaisia mustia pippureita
persiljaa

Ota liha hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Puhdista se kalvoista ja pyyhi kuivaksi ennen kattilaan laittoa. Laita kattilaan kylmää vettä sen verran, että liha peittyy kokonaan. Siirrä kattila kuumalle levylle.

Veden alettua kiehumaan liemen pintaan muodostuu vaahtoa. Kaavi vaahtoa pinnalta pois sitä mukaan kun sitä syntyy, näin liemestä saa kirkkaan. Kypsennä lihaa riittävä aika painosta riippuen, itse annoin kattilan porista noin puolitoista tuntia. Lisää vettä tarvittaessa.

Kun kaikki vaahdot on poistettu, lisää mausteet liemen sekaan. Lihan ollessa sopivan kypsä, nosta se kattilasta ja suikaloi. Laita se takaisin kattilaan, samalla myös pilkotut juurekset voi lisätä kypsymään.

Keitto on tässä vaiheessa melkein valmis, juuresten kypsyminen ei kestä kauan. Varsinkin jos on pilkkonut ne melko pieniksi ja haluaa niihin jäävän purutuntumaa. Tarkista lopuksi liemen maku ja lisää tarvittaessa mausteita ja kuivattua persiljaa tai muita yrttejä.


Tosiaan, lihan kypsyessä valmistelin kasvissosekeittoon tulevat ainekset ja siinä vaiheessa, kun otin lihan pois paloiteltavaksi, ryöväsin lihakeiton liemestä osan toiseen kattilaan. Siihen lisäsin sitten kaikki ne pilkotut kasvissopan ainekset ja jatkoin sen keiton valmistamista normaaliin tyyliin.

Kasvissosesopan tein kutakuinkin kuin tämänkertaisen keiton, mutta nyt pääraaka-aineet olivat kesäkurpitsa, kukkakaali, muutama lehtisellerin varsi ja erilaisia sipuleita. Ja sinihomejuuston tilalla oli tavallista ruokakermaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti