tiistai 1. toukokuuta 2012

Brunssitellen: Salaatteja ja sormisyötävää



Brunssipöydän salaateiksi tein tuttua couscoussalaattia ja parmankinkkurullia jäävuorisalaattipedin päällä. Parmankinkku-päärynäyhdistelmän idea on peräisin Helsingin Sanomien resepteistä. Siinä voisi yhtälailla käyttää muitakin hedelmiä, kuten tuoreita viikunoita tai cantaloupe-melonia. Pahitteeksi ei olisi paahtaa rullia hieman uunissa, kinkku rapsakoituisi näin mukavasti.

Kaiken kaikkiaan molemmista salaateista tuli oikein maistuvia ja ne olivat nopeita tehdä. Varsinkin kun brunssille tulee yleensä tehtyä paljon muutakin, niin minusta on iso plussa, jos eväät eivät ole suuritöisiä ja paljon aikaa vaativia.


COUSCOUSSALAATTI

2 dl kiehuvaa vettä
2 dl couscous-suurimoita
salamisuikaleita
aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä
fetajuustoa muruina
ruohosipulia
kirsikkatomaatteja
kuivattua basilikaa
mustapippuria

Kiehauta vesi ja lisää sekaan couscous. Sekoittele hieman, niin että vesi imeytyy tasaisesti. Lisää salaatin muut ainekset couscousin hieman jäähdyttyä.

-----

PARMANKINKKURULLIA VIHREÄN SALAATIN KERA

1 päärynä
parmankinkkusuikaleita
maustettua tuorejuustoa

jäävuorisalaattia
kurkkua
kevätsipulia

Kuori ja lohko päärynä. Sain yhdestä päärynästä kahdeksan melko samankokoista lohkoa leikattua. Voitele parmankinkku siivuille hieman tuorejuustoa (itse käytin yrttituorejuustoa) ja kääri kinkku päärynälohkon ympärille. Nostele rullat salaatin päälle.

-----

Tämä oli helppo ja kiva tapa laittaa erilaista syötävää pöytään tarjolle. Ideaahan voi kehitellä ja varioida vaikka kuinka ja paljon, hedelmänhän voisi vaihtaa esimerkiksi paprikaan tai varsinkin tähän aikaan vuodesta tuoreeseen parsaan. Lihana voisi käyttää muutakin kuin kinkkua ja tuorejuustomakua vaihtamalla tästä voi tehdä juuri oman makuisen herkkupalan.


Sorminaposteltavaakin oli kahdenlaista, cocktail-tikkuihin upotettuja kanapulla-juusto-viinirypäle -yhdistelmää ja savulohitahnaa tuoreen ruispalasen päällä.

Broileripullat maustoin omalla (melko tujakalla) cajun-mausteseoksella. Juustona oli savujuustoa, mikä oli mahtavaa, vei todellakin kielen mennessään. Viinirypäle tikun päässä mukavasti raikasti kokonaisuutta.


Savulohitahnaan ei ole tarkempaa ohjetta, summamutikassa yhdistelin ja maistelin. Seokseen tuli lämminsavulohta palasteltuna, rasvaista maitorahkaa, ranskankermaa, ruohosipulia, sitruunamehua, kapriksia ja mustapippuria. Perusmakuyhdistelmä mikä toimii aina. Jos oikein muistan, taisin ropsauttaa vähän yrttisuolaakin sekaan. Ensin ajattelin, että lisäsuolaa tuskin tarvitsee.

Annoin tahnan tekeytyä hetkisen viileässä ja tarjolle laitto sitten olikin helppoa. Tuoreista ruispaloista (itsellä oli leipänä sellaisia isoja kämmenenkokoisia neliöitä, jotka oli helppo jakaa kuuteen osaan) leikataan pikkupaloja ja päälle sipaistaan lohitahnaa. Muutama ruohosipulin varsi ristiin rastiin leipäsen päälle, niin sormisyötävä on valmis. Mikäli edes jaksaa ja ehtii väkertää ja koristella.

1 kommentti: