lauantai 12. toukokuuta 2012

Mmm.. Minttuisia mokkapaloja


Mokkapalat oli viime vuoden googlatuin resepti. Eikä mikään ihme, kuuluuhan se kääretortun ja korvapuustien ohella kodin klassikko-leivonnaisiin. Kummallista sen sijaan on, että tämä oli ensimmäinen kerta, kun itse leivon näitä. Lapsuuskodissa mokkapaloja tehtiin usein, mutta näin aikuisiällä ei ole tullut tehtyä. Jännä.

Korjasin tämän epäkohdan ja vietin harmaan sateisen iltapäivän taikinaterapiassa mokkapaloja tehden.

MINTTU-MOKKAPALAT

200 g margariinia
3 munaa
3 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
3 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 dl kahvijuomaa
1 dl Fazer Marianne-crushia

Sulata margariini. Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää sekaan vuorotellen yhdistetyt kuivat aineet, hieman jäähtynyt margariinisula ja kahvijuoma. Sekoita lopuksi tasaiseksi taikinaksi.

Kaada taikina leivinpaperoidulle uunipellille. Paista 175 asteessa noin 25-30 minuuttia.

Päällys:
50 g margariinia
500 g tomusokeria
noin 5 rkl vahvaa kahvia
1 rkl kaakaojauhetta

Sulata margariini ja lisää joukkoon loput ainekset. Sekoita hyvin ja levitä piirakkapohjan päälle. Kahvin ja tomusokerin määrää muuttamalla kuorrutteeseen saa haluamansa koostumuksen. Levityksessä kannattaa toimia ripeästi, sillä päällys jähmettyy melko nopeasti. Koristele halutessasi esimerkiksi ripottelemalla vielä sulan kuorrutteen päälle nonparelleja tai Marianne-crushia.


Kuten kuvan pikku palasista voi päätellä, ovat ne korkeammat kuin tavan uunipellillä tehdyt mokkapalat. Jostain syystä käytin isoa uunivuokaa pellin sijaan, sen koko on noin 33x25 cm. Siitä seurasi se tosiasia, että päällysmassaa tuli armottomasti liikaa.

Jäljelle jääneestä kuorrutteesta täytyy ilmiselvästi kehitellä vielä jotain "hävikistä herkuksi" -kampanjan hengessä. Ellei se sitten häviä parempiin suihin ihan siltänään.

"Sain aikaisemmin keväällä tällaisia kahvinäytteitä. Sokerittomaan kahviin tottuneena näitä ei kerta kaikkiaan pystynyt yrityksestä huolimatta juomaan, joten joku muu käyttötarkoitus oli keksittävä. Näiden mokkapalojen taikinaan ja päällykseen tämä makea kahvijauhe kävi enemmän kuin hyvin."

"Syntymäpäivän aattona postilaatikosta löytyi yllätys kotopuolesta. Voisiko ollakaan osuvampaa korttia koiralliselle ruokabloggaajalle?!"

2 kommenttia:

  1. Voi nam mitä minttuisia ihanuuksia, takuulla herkullisia! Itsekin innostuin alkukuusta tekemään mokkapaloja pitkän tauon jälkeen, edellisestä kääretortusta sen sijaan taitaa olla jo vuosia ja korvapuusteja en ole kokeillut vielä ikinä (!). Tarttis varmaan vähän ryhdistäytyä tuolla klassikkoleipomusrintamalla... : )

    VastaaPoista
  2. Kiitti Canelia kommentista!
    Itse ihmettelin tätä samaa viimeksi kun tein kääretorttua, että miten hurjan harvoin niitä tuleekaan tehtyä. Saatikka näitä mokkiksia. Onko ne sitten liiankin tuttuja leipomuksia että harvemmin tulee edes mieleen tehdä :)

    VastaaPoista