maanantai 18. lokakuuta 2010

Oisko tää nyt sit vihreä sosekeitto?


Mitä päänvaivaa kasvisherkkujen, varsinkin näiden soppien nimeäminen tuottaakaan. Tämäkin voisi olla parsakaali-kukkakaali-palsternakka-varsisellerikeitto. Heh, ja jo tuostakin litaniasta jäi purjosipuli pois. Miten hankala onkin välillä keksiä kuvaava ja ytimekäs nimi..

No, en jää nyt tuota otsikkoa sen enempiä pohtimaan, ei nimittäin riitä tämä ilta muuten. Tässä sosekeitossa ei ole mitään sinällään uutta, muuta kuin itselleni yksi uusi raaka-aine: varsiselleri.

Huvikseni googlettelin varsisellerin etsiessäni kiinnostavia reseptejä, ja useamman kuin kerran törmäsin siihen että sen voimakkaaseen makuun oli puututtu. Joko ihmiset tykkäsivät sen olevan ihan jees tai sitten aivan kamalaa. Vähän pienellä ennakkoluulolla aloin kuitenkin suunnittelemaan sitä kokkailuihin.. Myönnettäköön, että aika pitkään varret saivatkin jääkaapissa nököttää ennenkuin "uskaltauduin" ottamaan ne käyttöön.

Turhaan odottelin. Minusta maku on hieno. Tykkään voimakasmakuisista kasviksista ja sellerin maku (olen nyt myös käyttänyt ruuanlaitossa juuriselleriä) on hyvin tuttu, varmaan lihakeitoista. Sellerit olkoon tästä lähtien meidän keittiön vakiokamaa :)

Kuten raaka-aineet tuli jo tuossa alussa mainittua, keittelin parsa- ja kukkakaalit, palsternakkaa, purjosipulia ja muutaman varren varsiselleria vähäisessä määrässä vettä. Makua antoi kasvisliemikuutio. Kypsät kasvikset "soseutin" sellaisella käsisurvimella, en siis sauvasekoittimella. Osin laiskuuttani ja osin siksi, että pidän niistä sattumista mitä jää kun ei turhan hienoksi survo kasviksia. Kukin tyylillään tietysti ja jos vieraille tarjoilee, niin sitten huolellinen soseutus on paikallaan.

Näihin sosekeittoihin tulee lisättyä lopuksi joko sulate- tai tuorejuustoa tms. Tällä kertaa laitoin pari ruokalusikallista Creme bonjour sipulisekoitus-cuisinea. Usein lisään myös soijarouhetta, näin keitosta saa ruokaisamman. Ja jos oikein ylihyvän sosekeiton haluaa, kannattaa lisätä salamisuikaleita mukaan. Suikaleet ovat tosi suolaisia ja varsinkin parsakaalia sisältävän sosekeiton kanssa toimivat jopa liiankin hyvin ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti