maanantai 19. maaliskuuta 2012

Kasvispiirakkaa soijarouheesta


Pumpkin Jamin Mari ohjeisti blogissaan soijarouheen kypsennyksen tosi hyvin. Näin hyvät ohjeet nähtyäni oli pakko tehdä jotain soijarouheista evästä. Kokeilu kannatti, lopputulos oli aivan eri kuin verrattuna siihen, miten aiemmin olen soijarouheen tehnyt (turvottanut kasvisliemeen yleensä).

Päädyin tekemään suolaisen piirakan ja ideaa täytteisiin (tai lähinnä päällisiin) nappasin Mausteiselta Mantelilta. Kivasti toimi nuo tomaatit ja kesäkurpitsat limittäin piirakan päällä. Etukäteen vähän pelkäsin piirakasta tulevan liian vetistä näillä päällysillä, siivutkin tein sillä mahdollisimman ohuiksi. Mutta ehei, pelko oli täysin turha. Toki piirakan täytyi antaa jäähtyä ja vetäytyä reilusti, muutoinhan se ei olisi pysynyt kasassa, oli täytteessä kesäkurpitsaa tai ei.


Piirakka oli kaiken kaikkiaan onnistunut kokeilu. Soijarouhetäytteen koostumus ja mausteet osuivat kohdilleen, munamaitoseos hyytyi sopivasti ja juusto antoi siihen täyteläisyyttä, sekä kasvikset piirakan pinnalla toivat kokonaisuuteen hieman raikkautta ja mehukkuutta.

Kätevästi piirakkaa voi tarjoilla salaatin kera niin, että latoo salaattia suoraan hyvin jäähtyneen piirakan päälle. Tätä silmällä pitäen valitsin piirakkavuoaksi normaalia korkea reunaisemman. Ihan nätin näköistäkin tulee, kun laittaa pinnalle värikkäitä kasviksia ja salaattia sekaisin.

SOIJAROUHE-PIIRAKKA

Pohja:
1 valmis piirakkapohja
tai vaihtoehtoisesti paistostaikina esimerkiksi tällä ohjeella:

3 dl vehnäjauhoja
125 g voita
1/2 dl kylmää vettä

Nypi huoneenlämpöinen voi ja vehnäjauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää kylmää vettä niin, että taikinasta saa muovailtua ison pallon. Vuoraa pallo kelmulla ja anna levätä jääkaapissa hetken aikaa ennen piirakkavuokaan levitystä.

Soijarouhetäyte:
1 sipuli
noin 10 cm:n pätkä purjoa
öljyä
tacomausteseosta
1 1/2 dl tummaa soijarouhetta
noin 3 dl vettä
3 rkl tomaattipyreetä
ripaus sokeria (palmusokeria)
mustapippuria
suolaa

Kuullota tacomaustetta, sipulikuutioita ja purjoviipaleita öljyssä pehmeäksi. Lisää soijarouhe pannulle ja jatka kypsentämistä. Lisää myös vettä pienissä erissä paiston ajan tarvittava määrä. Lopuksi lisää tomaattipyree ja mausteet.


Munamaitoseos:
2 kananmunaa
1 dl ruokakermaa
1 dl parmesanjuustoraastetta

Riko kananmunien rakenne kevyesti. Lisää kerma ja juustoraaste ja sekoita.

Pinnalle:
tomaattisiivuja
kesäkurpitsasiivuja
kuivattuja yrttejä (esimerkiksi basilikaa, oreganoa, timjamia)
siemeniä (esimerkiksi kuivattuja auringonkukansiemeniä)

Kaulitse tai painele pohjataikina piirakkavuoan pohjalle. Valmista soijarouhetäyte ja munamaitoseos. Viipaloi tomaatit ja kesäkurpitsat.

Kaada soijarouhetäyte pohjan päälle. Levitä munamaitoseos sen päälle ja aivan päällimmäiseksi lado tomaatti- ja kesäkurpitsaviipaleet limittäin. Ripottele pinnalle kuivattuja yrttejä ja siemeniä makusi mukaan.

Paista 175-200 asteessa noin 30-40 minuuttia.

Raaka piirakka näytti tältä.


Ja laiskan kokin roskat näyttivät muun muassa tältä..

3 kommenttia:

  1. kylläpäs Hellapoliisin soyappetit sponssi myy :) ja kiertää. Ostin itsekin, krhm soyappetit soijaa ja ajattelin väsätä siitä jotain :)

    VastaaPoista
  2. ps.
    oletko kokeillut sitä tekniikkaa että julkaisisit kommentit ilman varmistustekstiä mutta vasta oman lukemisesi jälkeen :)

    VastaaPoista
  3. En olekaan Hellapoliisin sivuilla ihan hetkeen vieraillut, mutta soijarouheesta olen viime aikoina nähnyt juttua Liemessä ja Pumpkin Jam -blogeissa. Suosittelen kokeilemaan, soijarouhetta löytyy meidän kaapista aina, kätevästi säilyy kun on "kuiva-aine".
    Tuosta kommenttien varmistustekstistä.. En ole kokeillut sitä, että kommentit näkyisivät vasta hyväksynnän jälkeen, jotenkin itse en ole kokenut sitä varmistustekstiä niin hankalana. Useimmissa blogeissa se on kuitenkin käytössä.

    VastaaPoista