lauantai 24. maaliskuuta 2012

Maaliskuu: Lihapyörykät


Meillä usein, varsinkin ennen tätä maustevillitystäni, jauheliha maustetaan kaupasta ostettavalla valmiilla jauhelihamausteseoksella. Suu on tottunut sen makuun ja sitä pitää annostella ronskilla kädellä. Eihän siinä mitään vikaa sinällään ole, mutta mausteseoksessa on pidemmän aikaa ärsyttänyt tietty E-koodi tuotesisällössä: arominvahvenne eli natriumglutamaatti (E621).

Nyt sitten, kun muutenkin olen mausteiden ihmeelliseen maailmaan tutustunut, ajattelin yrittää jäljitellä jauhelihamaustetta pelkkiä aitoja mausteita käyttäen. Tiiraamalla tuotesisältöä (pois lukien se arominvahvenne ja glukoosi) miksailin sipulijauheesta, suolasta, kirvelistä, jauhetusta mustapippurista ja basilikasta sekoituksen. Lopputulos oli yllättävän hyvä.

Muutenkin nämä lihapullat onnistui tosi kivasti, ulkonäkökin miellytti tasaisuudellaan. Nämähän näyttävät ihan kaupan einespullilta! Näiden maku tosin oli monta kertaa parempi.

Ensimmäisellä kerralla mausteiden suhteet ja määrät eivät menneet aivan nappiin, ja niinpä meillä on tällä viikolla syöty kahteen otteeseen lihapullia. Onneksi ne maistuvat ja käyvät erilaisten lisukkeiden kanssa. Intouduin viilaamaan tätä reseptiä ihan kunnolla. Kokeilevaa keittiötä parhaimmillaan, tosi mielenkiintoista arvioida ja vertailla lopputuloksia. Tiedä vaikka näistäkin tulee joskus paranneltu versio, sillä ainahan parantamisen varaa jää, vaikka hyviä olivat nytkin.


PERUSLIHAPULLAT (annoksesta tulee noin 16 pullaa)

200 g kermaviiliä (1 prk)
3/4 dl ruiskorppujauhoja
1/2 sipuli kuutioina
1 1/2 tl sipulijauhetta
1 1/2 tl suolaa
1 1/2 tl kirveliä
1 tl mustapippuria
1 tl basilikaa
1 kananmuna
400 g kevyt jauhelihaa

Sekoita korppujauhot kermaviilin sekaan ja anna seoksen turvota rauhassa. Lisää joukkoon mausteet, kananmuna ja jauheliha. Sekoita hyvin tasaiseksi taikinaksi.

Pyörittele taikinasta pullia ja paista 175-200 asteessa noin 30-40 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti