torstai 24. maaliskuuta 2011

Savo: Naarissosekeitto (naurissosekeitto) ja naarispaestikkaat (naurishaudikkaat)


NAURISSOSEKEITTO

kymmenelle
3 rkl voita (1/2 dl rypsiöljyä)
4-5 (250 g) kuorittua perunaa, lohkoina
2-3 (250 g) sipulia, lohkoina
4-5 (600 g) kuorittua naurista, lohkoina
2 l vettä
(2 kasvisliemikuutiota)
1/4 tl muskottipähkinää
1/2 tl valkopippuria
(suolaa)
1 dl kermaa

Kuullota paloitellut kasvikset kattilassa kuumennetussa voissa tai öljyssä. Lisää vesi, murenna mukaan kasvisliemikuutiot. Hauduta kasvikset kypsiksi ja soseuta keitto sauvavatkaimella tai jauha ainekset sosemyllyllä. Mausta ja lisää kerma.

(Lähde: Riitta Pojanluoma "Perinnemakuja maakunnista")


Naurishaudikkaista ei ikävä kyllä ole kuvaa otettuna. Silloin sydäntalvella kun näitä vanhempieni luona takan hiilloksella hauduteltiin, minulla ei ollut aavistustakaan että saattaisin näistä jokin päivä kertoa blogissa.

NAURISHAUDIKKAAT

Pane pienet, tasakokoiset nauriit uuniruukussa tai sellaisenaan (meillä folioon käärittyinä) leivinuuniin tuhkan joukkoon kypsymään. Ota lähes kypsät nauriit uunista, puhdista tuhkasta ja pane päälle kuumaan veteen kastettu pyyhe. Anna hautua kypsiksi. Nauti voin kera.

(Lähde: Riitta Pojanluoma "Perinnemakuja maakunnista")

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti