lauantai 19. maaliskuuta 2011

Savo: Minna Canthin kakku


Hyvää Minna Canthin ja samalla tasa-arvon päivää kaikille! Minna Canthin kirjoja luettiin peruskoulussa, sen muistan, mutta enemmän tietoa tästä kuopiolaisesta naisesta täytyi penkoa Wikipediasta:

"Canth on tunnetuimpia suomalaisia 1880- ja 1890-luvun realisteja, ja hän kirjoitti novelleja, romaaneja ja näytelmiä. Hän oli ensimmäinen merkittävä suomenkielinen näytelmäkirjailija Aleksis Kiven jälkeen, ja ensimmäinen suomenkielinen sanomalehtinainen. Canthia pidetään ensimmäisenä nykysuomalaisena kirjailijana. Kirjallisuuden alalla hän oli realismin uranuurtaja."

Tasa-arvon päivästä Wikipedia tietää kertoa tämän: "Minna Canthin päivä eli tasa-arvon päivä on yleinen liputuspäivä Suomessa joka vuosi 19. maaliskuuta. Kirjailija Minna Canth syntyi samana päivänä vuonna 1844. Yleiseksi liputuspäiväksi se tuli vuonna 2007."

Tämä päivä osaltaan vaikutti siihen, että valitsin maaliskuun maakunnaksi juuri savon. Sai erinomaisen syyn leipoa kirjailijan nimikkokakkua.

MINNA CANTHIN KAKKU

2 munaa
2 dl sokeria
4 dl kuohukermaa
6 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa
1 rkl pomeranssinkuorta
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
2 dl siirappia
4 rkl voisulaa

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi. Vaahdota kerma. Sekoita keskenään jauhot, sooda ja kuivat mausteet.

Sekoita munavaahtoon kermavaahto. Lisää jauhoseos ja siirappi vuorotellen taikinaan.

Lisää lopuksi voisula. Kaada taikina kahden litran voideltuun ja korppujauhotettuun kuivakakkuvuokaan.

Paista uunissa 175 asteessa 30 minuuttia, pienennä lämpö 150 asteeseen ja paista edelleen 30 minuuttia. Kokeile kypsyyttä varvulla.

Minna Canthin nimikkokakku on peräisin Canthin perheen reseptikansiosta.

(Lähde: Riitta Pojanluoma "Perinnemakuja maakunnista")


Samaan syssyyn pääsi uusi kirpparilöytöni, muutaman euron kuparivuoka, kokeiluun. Hyvin toimi. Tällä kertaa kakku irtosi vuuasta kivuttomasti, lie onnistuneen voitelun ja jauhotuksen vai kakkutaikinan vai minkä ansiosta.

Tein tähän 3 1/2 kupin vuokaan puolikkaan taikinan ja se oli juuri sopiva määrä. Muuntotaulukon mukaan 1 cup on joko 2.37 dl (jenkit) tai 2.84 dl (britit). Vajaan litran vuoka jokatapauksessa kyseessä.

1 kommentti:

  1. Hyvän näköistä kakkua ja kivan näköinen vuoka! oon muilleki bloggareille pistäny viestiä, että laittakaa mulle s-postia koskien tapaamista, jättäydyin pois FB:sta. Oon tulossa mielihyvin treffeille! =)

    VastaaPoista