keskiviikko 21. toukokuuta 2014

Suussasulava kolmen kerroksen leivos



Tämän vuoden synttärikakuksi valikoitui monien makujen juustokakku. Kolme eriväristä kerrosta teki kakusta ei pelkästään herkullisen vaan myös todella näyttävän, eikä se niin ollen ihmeempiä koristeita enää kaivannut. Täytteiden maut sopivat loistavasti yksiin ja ne ikäänkuin kevenivät ylöspäin. Siinä missä suklaapohja oli tosi täyteläinen, marjavaahto taas toi tarvittavaa raikkautta. Tuorejuustokerros taas, noh, oli juurikin niin makoisaa kuin juustokakut on.

Jos haluaa vaihtelua perinteiselle kermakakulle, niin tässä varteenotettava vaihtoehto. Kakusta saa juhlapöytään syötävän hyvännäköisiä leivospaloja. Toki sen voi myös laittaa kokonaisena tarjolle.




MARJAINEN TUOREJUUSTOBROWNIE

200 g voita
200 g tummaa suklaata
1 dl hassel- tai muita pähkinöitä
4 dl tomusokeria
3 kananmunaa
1½ dl vehnäjauhoja
1 rkl rypsiöljyä

400 g maustamatonta tuorejuustoa
2½ dl tomusokeria
½ tl vanilja-aromia tai 1 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa


3 dl kuohukermaa
1¾ dl tomusokeria
3 dl vadelmia (käytin marjasekoitusta)





Ota voi hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Sulata suklaa mikrossa pienellä teholla välillä sekoittaen. Rouhi pähkinöitä pienemmäksi.

Vaahdota voi ja tomusokeri. Lisää kananmunat yksitellen joukkoon ja jatka vaahdottamista.

Lopuksi sekoita taikinan joukkoon jauhot, pähkinät sekä sula suklaa.

Levitä taikina tasaisesti joko 20x30 cm kokoiseen vuokaan tai isoon pyöreään irtopohjavuokaan (käyttämäni vuoan halkaisija oli 26 cm). Vuoka kannattaa vuorata leivinpaperilla sekä levittää reunoille kevyesti öljyä. Jätä suklaapohja hetkeksi odottamaan ja tee seuraavaksi tuorejuustotäyte.

Sekoita tuorejuusto, tomu- ja vaniljasokeri sekä kananmunat vatkaimella notkeaksi. Levitä seos suklaapohjan päälle uunivuokaan.

Paista 175 asteessa 30-40 minuuttia tai kunnes juustotäyte alkaa rusehtumaan reunoista.

Anna paistoksen jäähtyä täysin ennen kuin teet päällisen. Brownien voi myös tehdä edellisenä päivänä ja levittää kermavaahtopäällisen vasta juuri ennen tarjoilua.

Päällistä varten vaahdota kerma ja tomusokeri jämäkäksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sulatetut ja valutetut marjat, mikäli käytät pakasteita. Jos vadelmat eivät ole kotimaisia, ne täytyy kiehauttaa ja jäähdyttää ennen vaahtoon lisäämistä.

Levitä kermavaahtoseos tasaisesti brownie-paistoksen päälle ja leikkaa annospaloiksi, mikäli et tarjoa kakkua kokonaisena.




Ohje on satunnainen reseptibongaus Helsingin Sanomista. Alunperin se on kirjasta Leivonnaisia herkkusuille: kuuluisan konditorian suosikkireseptit.

maanantai 19. toukokuuta 2014

Juhlatarjoiluun helpot savuporo-kurkkukupit



Syön kurkkua päivittäin. Kyllä. Osittain se on pinttynyt tapa, toisaalta taas kurkku tuo kivasti raikkautta muun ruoan kyljessä. Joka tapauksessa mielestäni parhaat ja maistuvimmat kurkut tulevat Suomesta.

Harvassa tosiaan ovat ne kerrat, kun ostoskoriin ei tartu tuo Sirkka-merkillä varustettu vihreä pötkylä, sen verran suurkuluttaja olen. "Puhtaasti kotimainen" -tekstillä varusteltu Sirkka-merkki pakkauksessa on tae Suomessa kasvatetusta, laadukkaasta kasviksesta. Se on helppo tunnistaa, muistaa ja mieltää.







Käytän kurkkua lähes poikkeuksetta salaatin seassa tai muutoin lisukkeena, ihan siltänään. Yksi hyvä idea on hyödyntää kurkkua suupalojen alustana. Paksuista kurkkusiivuista saa todella helposti koverrettua kupinmuotoiset, jolloin sen voi täyttää haluamallaan tahnalla tai täytteellä. Ja se täyte voi olla jotain hyvinkin täyteläisen tuhtia, sillä kurkun raikkaus kompensoi mukavasti kokonaisuutta.


Kurkkujen koverrus onnistui kätevästi palloraudalla.

Kurkkukupit ovat nopeita valmistaa, leikkaa vaan haluamansa korkuisia kurkkulohkoja ja kaivertaa osan sisuksesta pois. Sitten ei tarvitse muuta kuin asetella siivut tarjoiluvadille ja täyttää koloset jollain makoisalla täytteellä.

Tässä yksi esimerkki kurkun kylkeen sopivasta voimakkaanmakuisesta täytteestä. Savuporo ja sinihomejuusto on parivaljakko, mistä ei makua puutu. Näistä kupposista tulikin oikein näppärät sormisyötävät juhlapöytään.



SAVUPOROTAHNA
150 g savupororouhetta
1 prk (200 g) ranskankermaa
noin 5 rkl majoneesia
noin 50 g sinihomejuustoa (tai maun mukaan)
pieni pätkä purjoa

Yhdistä ranskankerma ja majoneesi. Lisää savupororouhe ja sinihomejuustomuru sekä pieneksi silputtu purjo.

Tarkasta tahnan maku ja koostumus, lisää tarvittaessa majoneesia jos seos on liian jämäkkää.



Lopuksi vielä kaikille kasvisten ystäville linkkivinkki, nimittäin vihannes.net. Sivustolta voi käydä hakemassa ideoita kasviksien monipuoliseen käyttöön. Sinne on ilahduttavan selkeällä tavalla kategorisoitu reseptejä kunkin pääraaka-aineena olevan kasviksen mukaan. Myös sivuston Facebook-sivuilla kannattaa käydä vierailulla.





"Yhteistyössä Kauppapuutarhaliitto ry"

torstai 15. toukokuuta 2014

Jääkaapin kevätsiivousta ja sunnuntairuokaa



Uudet tuulet puhalsivat jääkaappiin kun tein sinne pienen tutkimusmatkan. Juureslaarin tyhjennysoperaatiossa edellisen sadon kasvikset saivat väistyä muilta tuoreilta ihanuuksilta, kuten parsalta ja varhaiskaalilta.

Kehittelin juureksista erään sunnuntaipäivän uuniruoan, lohilaatikon. Porkkana ja lanttu kerman kera olikin oikein täyteläistä savulohesta puhumattakaan. Vielä kun hyödynsin paistoksen pinnalle juustoraasteen jämät, makunautinto oli taattu.

Yllättävän hyvää ollakseen aivan perusruokaa.




KERMAINEN LOHI-JUURESLAATIKKO

noin 600 g lämminsavulohta
2 lanttua
4 porkkanaa
pätkä purjoa
2 dl kermaa
200 g valkosipuli-yrttituorejuustoa
suolaa
mustapippuria
kuivattua persiljaa
(pinnalle juustoraastetta)






Kuori ja pilko juurekset. Esikeitä tai höyrytä halutessasi niitä hetkinen, se lyhentää merkittävästi kypsennysaikaa.

Voitele uunivuoka. Lisää juurekset, pilkottu purjo ja lohipalat vuokaan.

Sekoita kerma ja tuorejuusto keskenään. Lisää mausteet. Kaada seos muiden ainesten päälle vuokaan.

Lisää pinnalle juustoraaste ja paista 200 asteessa 30-40 minuuttia tai kunnes juusto hieman rusehtuu.

tiistai 29. huhtikuuta 2014

Vappupöydän klassikkosalaatti kahdella tavalla



Perunasalaatti ja nakit kuuluvat perinteisiin vappujuttuihin siinä missä sima ja munkitkin. Ne ovat helposti taiottavissa pöytään tarjolle ja niiden menekki on taattu.

Jos aika antaa yhtään periksi, suosittelen tekemään perunasalaatin itse. Tällä kertaa testasin oman luottoreseptin, joka on todellinen löytö Liemessä -blogista, ohella toista vähän erikoisempaa versiota. Sen ohje on peräisin pikkumuutoksin amerikkalaisesta Parhaat sopat ja salaatit -kirjasta (Retlev/Tierney).

Jännä juttu, mutta en osannut päättää kumpi maistuu paremmalta. Omalla tavallaan molemmat pottusalaatit ovat huikean hyvänmakuisia. Varsinkaan jälkimmäisestä en olisi uskonut sen olevan niin hyvää. Aurajuusto ja tilli samassa salaatissa kun kuulosti melko eksoottiselta.




PERUNASALAATTI
4-6 henkilölle

4 isoa kiinteää perunaa
1 kirpakka omena (Granny Smith)
1/2 sipuli (käytin pätkän purjoa)
1 prk rasvaista kermaviiliä
1 maustekurkku
1 tl dijon sinappia
1 korkillinen valkoviinietikkaa
1 tl juoksevaa hunajaa
suolaa

Kuori ja keitä perunat kypsiksi. Pilko jäähtyneet perunat pieniksi kuutioiksi.

Pilko myös kuorittu omena ja kurkku sekä silppua sipuli (purjo).

Lisää loput ainekset kermaviilin joukkoon ja sekoita lopuksi kaikki ainekset keskenään. Anna maustua hetkisen viileässä.





SINIHOMEJUUSTOLLA JA TILLILLÄ MAUSTETTU PERUNASALAATTI

noin 1 kg perunaa
3-4 rkl omenaviinietikkaa
1 prk ranskankermaa
1 dl majoneesia
1 1/2 dl murennettua sinihomejuustoa
1 dl tuoretta tilliä silputtuna
pätkä purjoa
1 dl varsiselleriä
suolaa ja mustapippuria






Kuori ja keitä perunat kypsiksi. Pilko jäähtyneet perunat pieniksi kuutioiksi.

Silppua purjo ja varsiselleri ohuiksi suikaleiksi.

Yhdistä ranskankerma ja majoneesi keskenään. Mausta seos etikalla, silputulla tillillä ja murennetulla sinihomejuustolla.

Sekoita lopuksi kaikki salaatin ainekset keskenään. Lisää maun mukaan suolaa ja mustapippuria ja anna maustua hetkisen viileässä.

perjantai 18. huhtikuuta 2014

Pääsiäiseen passeli tuplasuklaaherkku




Ymmärtääkseni pääsiäisenä herkuttelu on sallittua, jopa suotavaa. Siinä mielessä nämä muffinssit ovat erittäin käypäisiä juurikin juhlapyhien aikaan. Näissä ei kuulkaas ole säästelty niin suklaan, kerman kuin voin määrässäkään. Ja sen kyllä maistaa.


TUPLASUKLAAMUFFINSSIT

(12 isoa muffinssia)
200 g voita
70 g tummaa suklaata
2 dl sokeria
3 kananmunaa
4 1/2 dl vehnäjauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1tl ruokasoodaa
2 tl vaniljasokeria
2 dl kermaa
100 g valkosuklaata
50 g tummaa suklaata

koristeluun esimerkiksi säilykepersikkaa ja sulatettua valkosuklaata


Sulata voi ja 70 grammaa tummaa suklaata joko kattilassa tai mikrossa. Mikäli seoksen sulattaa mikrossa, on se hyvä tehdä pienellä teholla erissä ja sekoittaa aina välissä.

Mittaa jauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe, ruokasooda ja vaniljasokeri kulhoon. Sekoita ne huolellisesti.

Vaahdota kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää jauhoseos, voi-suklaasula ja kerma pienissä erissä vaahtoon sekoittaen hyvin.

Lopuksi lisää taikinan joukkoon pieneksi paloitellut valko- ja tumma suklaa.

Kaada taikina muffinssivuokiin ja paista 225 asteessa noin 15 minuuttia. Testaa muffinssien kypsyys paistotikulla.




Makoisaa pääsiäistä!


PS. Pikku Leijona sai uuden pirteänvärisen pannan. Panta on mittatilaustyötä ja itse tilaus sekä toimitus onnistui niin vaivattomasti, että mielestäni pieni mainos on paikallaan. Joten kaikki karvakuonojen omistajat, mikäli uudelle kaulapannalle on tarvetta, kannattaa tsekata Muffin designin valikoima.


keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

Suklaa plus avokado. On yhtä kuin kakku.




Leivontarintamalla tällä kertaa vuoroon pääsi suklainen, mutta aiempiin kokeiluihin nähden erilainen raakakakku.

Pitkästä aikaa kaivoin tehosekoittimen esille ja mittailin kaapista löytyviä aineksia. Ajatuksena oli muutaman esimerkkireseptin pohjalta kokeilla itselleni uudenlaista suklaaherkkua. Halusin eritoten testata, miten avokado taipuu tällaisen moussetyyppisen kakkusen raaka-aineeksi.

Ja hyvin se toimikin. Kakun koostumuksesta tuli juuri sopivan jämäkkä, tämähän oli kuin juustokakku ilman liivatetta tai vastaavaa hyydykettä.




SUKLAA-AVOKADOKAKKU
Pohja
100 g kuorellisia manteleita
1 dl mulpereita
noin 5 kpl taateleita
pieni hitunen suolaa

Suklaatäyte
3 kypsää avokadoa
1 dl raakakaakaojauhetta
2 rkl kookosöljyä
ripaus aitoa vaniljajauhetta tai 1 tl vaniljasokeria
noin 5 rkl juoksevaa hunajaa (tai muuta makeutusta maun mukaan)





Liota ensin manteleita muutaman tunnin ajan.

Mittaa mantelit, mulperit ja taatelit tehosekoittimeen ja aja ne mahdollisimman sileäksi massaksi. Lisää lopuksi ripaus suolaa.

Painele pohjataikina leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle.

Kuori avokadot ja lusikoi niiden sisällöt tehosekoittimeen. Lisää myös täytteen muut ainekset. Sekoita tasaiseksi massaksi.

Tarkista täytteen makeus.

Kaada täyte pohjan päälle ja anna kakun tekeytyä viileässä ainakin muutaman tunnin ajan.

Koristele kakku pähkinöillä, (kuivatuilla) marjoilla tai vaikka suklaarouheella. Mitä ikinä keksitkin. Itse tällä kertaa ripottelin väriläiskäksi appelsiininkuoripaloja.


torstai 3. huhtikuuta 2014

Sorminnapattavat pienet pyöreät lohipalat


Kevään ja alkukesän juhlakausi alkaa pian olla käsillä. Nyt on siis aika laittaa ruoka- ja juomatarjoiluista kaikki mahdolliset vinkit ja tärpit korvan taa. Itsestäni ainakin juhlia suunnitellessa tuntuu siltä, että samat ideat pyörivät mielessä vuodesta toiseen.

Tässä olisi yhdenlainen ehdotus suolaiseksi haukattavaksi vaikka buffet-pöytään tai ihan vain nautiskeluun viinin kylkiäisiksi.

Idea näihin lohipalasiin syntyi, kun sattumalta näin kaappiin hyvin piilotetun minimuffinssipellin. En aikoihin ollutkaan sitä käyttänyt, johtuen juurikin siitä liian hyvästä jemmasta. Löydön johdosta halusin testata onnistuuko suolaiset muffinssit pikkupurtava-kokoisina pellin avulla. Oikein hyvin onnistui.

Nämä lohikakkuset ovat siinä mielessä kiitollinen vaihtoehto pirskeiden pikkusuolaiseksi, että kokkailun voi huoletta suorittaa edellisenä päivänä. Tai jopa sitäkin aiemmin, sillä ulkonäköön tai makuun se ei vaikuta. Ne joka tapauksessa maistuukin paremmalta kylmänä.




SUOLAISET LOHIMUFFINSSIT

24 minimuffinssia

25 g voita
4 kananmunaa
4 rkl ranskankermaa
3 kevätsipulia varsineen tai pätkä purjoa
150 g kylmäsavulohta
100 g juustoraastetta
valkopippuria
tilliä






Yhdistä sulatettu voi ja kananmunat kevyesti vatkaten. Sekoita myös ranskankerma huolellisesti joukkoon.

Lisää taikinaan silputtu sipuli ja kylmäsavulohi sekä juustoraaste.

Lopuksi mausta pippurilla ja tillillä.

Jaa taikina muffinssipellin koloihin (sivelin kolot varmuuden vuoksi öljyllä) ja paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.





Tällä reseptillä osallistun Pernod Ricard Finlandin järjestämään OivaPari -kisaan. Tarkoitus on laatia hyvin soveltuva sormisyötävä kolmelle eri viinibrändille. Osallistuessa kilpailuun sai kyseiset viinit kotiin maistettavaksi. Nyt vuorossa oli Castillo de Molinan Reserva Sauvignon Blanc -valkoviini, jonka makuun tykästyin eritoten.

Kilpailun edetessä Alex Nurmi valitsee kaikista ehdokasresepteistä yhteensä 12 parasta, ja myöhemmin näiden kesken järjestetään Facebookissa äänestys. Joten olkaahan kuulolla!


tiistai 25. helmikuuta 2014

Pekoni-sienipiirakka




Nyt seuraa ihanan sienipiirakan lihaisampi jatko-osa. Jos alkuperäiseen, jo siltänään makoisaan piirakkaan lisää yhdeksi ainesosaksi pekonin, se ei todellakaan voi huonontua.

Tälläkin kertaa tein mantelijauheesta pohjan, se kun vaan on niin äärimmäisen vaivaton tehdä. Halutessaan sen tilalla voi mainiosti käyttää muuta suolaiselle piiraalle käypäistä pohjareseptiä (vaikkapa tätä tai tätä) tai valmista pakastepohjaa.




PEKONI-SIENIPIIRAKKA

2 pss (à 80 g) mantelijauhetta
2 rkl voita
1 kananmuna
ripaus suolaa

150 g pekonia
1 iso sipuli
kuivattuja kantarelleja ja suppilovahveroita
tuoretta timjamia
2 kananmunaa
2 dl maitoa
1 dl parmesanjuustoraastetta
mustapippuria ja suolaa




Mittaa pohjaa varten mantelijauhe ja suola kulhoon. Riko joukkoon sekoittaen yksi kananmuna. Lopuksi lisää huoneenlämpöinen voi ja nypi seos sormin kiinteäksi taikinaksi.

Painele taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle. Esipaista pohjaa 200 asteessa noin 10 minuuttia.

Täytettä varten valmista ensin pekoni-sipulisilppu pannulla kuullottaen. Voit lisätä paiston loppuvaiheessa joukkoon timjamia kevyesti rouhittuna.

Yhdistä kulhoon juustoraaste, maito sekä kananmunat. Sekoita hyvin ja mausta suolalla ja pippurilla.

Kaada pekoni-sipulipaistos esipaistetun piirakan pohjalle. Levitä niiden päälle juusto-maitoseos. Ripottele piirakan pinnalle vielä kuivattuja sieniä sekä timjamia.

Paista piirakkaa noin puoli tuntia. Reunojen liiallisen tummumisen estämiseksi piirakan voi suojata foliolla tai leivinpaperilla.

perjantai 14. helmikuuta 2014

Kun ajatus on tärkein


♥ HYVÄÄ YSTÄVÄNPÄIVÄÄ YSTÄVÄT RAKKAAT 

Ystävänpäiväkakun täytyy ei pelkästään maistua, vaan myös näyttää imelältä. Nyt on se hetki vuodesta, kun sokerileipurit saavat luvan kanssa ottaa kaikki hempeänsävyiset ja lällyimmät sydänkoristerakeet käyttöön.

Ja vaikkei kakku onnistuisikaan aivan viimeisen päälle, ei hätää, sillä tosi ystävät eivät sellaisesta piittaa. Se ajatus kun on tärkein. Ja kevyt sokerihiprakka.


SUKLAINEN YSTÄVÄNPÄIVÄKAKKU MANSIKKA-KERMATÄYTTEELLÄ

Pohja
4 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl tummaa kaakaojauhetta
1 dl perunajauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta

Täyte
250 g pakastettuja mansikoita
1 dl kuohukermaa
200 g vaniljanmakuista tuorejuustoa
1/2 - 1 dl sokeria (tai maun mukaan)

Päälle
1/2 prk mansikanmakuista rahkaa
vaaleanpunaista sokerimassaa
koristerakeita

Pohjaa varten mittaa kulhoon kuivat aineet sokeria lukuunottamatta sihdin läpi sekoittaen.

Vatkaa kananmunat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi.

Lisää jauhoseos vaahdon sekaan varovasti käännellen.

Kaada taikina tasaiseksi levyksi leivinpaperoidulle pellille ja paista 200 asteessa uunin keskitasolla 6-8 minuuttia.

Soseuta tai muussaa sulaneet mansikat kevyesti haarukalla. Valuta enimmät nesteet joukosta pois (se kannattaa hyödyntää myöhemmin kakun kostutuksessa).

Vatkaa kerma kuohkeaksi. Lisää joukkoon tuorejuusto ja sopiva määrä sokeria.

Leikkaa jäähtynyt pohja joko puoliksi tai vinottain kulmasta kulmaan, riippuen siitä minkämuotoisen kakun haluaa.

Levitä toiselle puoliskolle soseutetut mansikat sekä kerma-tuorejuustoseos. Käännä toinen levy päälle ja kostuta sen pinta kevyesti mansikoista jääneellä mehulla (tai vedellä).

Nosta kakku viileään ja anna sen tekeytyä mielellään yön yli.

Koristeluvaiheessa leikkaa kakku haluamaasi muotoon. Nosta se tarjoiluvadille.

Kauli sokerimassa ohueksi levyksi. Tomusokeria avuksi käyttäen massa ei tartu pöydän pintaan. Levitä kakun pinnalle mansikkarahkaa, kermavaahtoa tai kakun täytettä mikäli sitä on jäänyt yli. Nosta sokerimassalevy kakun päälle ja taputtele sivuilta tasaiseksi. Tai leikkaa se pelkästään kakun muotoon jättäen sivut paljaaksi.

Koristele teemaan sopivilla rakeilla tai nonparelleilla.



torstai 13. helmikuuta 2014

Arkiruokailun uusi apuri - kala-ateria pöytään pikaisesti



Kuvitellaan se hetki, kun aikaa ruoanvalmistukseen ei juuri olisi, ja kiljuva nälkä kuitenkin vaivaa. Veikkaisin, ettei siinä tilanteessa monelle tule ensimmäiseksi mieleen tehdä uunikalaa, itselleni ei ainakaan.

Tämän uutuustuotteen kokeilemisen jälkeen ajatusmallini muuttui - uunilohiateria on oikeasti mahdollinen reiluun puoleen tuntiin. Ottamalla avuksi Abban Ateriavalmis -kastikkeen ruoka on nälkäisten lautasella nopeasti ja helposti. Niin helposti, että täytyi oikein tarkistaa jo kalan ollessa uunissa jäikö itsellä jotain tekemättä ja lisäämättä.




Kastike myydään kätevässä 250 g annospussissa. Makuja on kolme: kokeilemani mieto tomaatti ja yrtti, sitruuna sekä katkarapu ja tilli. Monipuoliset ja kalan kanssa yhteensopivat makuvaihtoehdot siis.

Kastikepakkauksen tekstin mukaisesti mitään muuta ei tarvitse kuin sen kalan. Lohen sijaan voi käyttää myös muuta tuoretta kalaa, sekä esimerkiksi pakasteseitä.

Kastikkeet löytyvät kauppojen kylmätiskeiltä, ja ainakin omassa kaupassa ne oli sijoitettu tuorekalojen läheisyyteen. Tuotteet säilyvät useita kuukausia, joten ne ovat oivia hätävaroja jääkaapissa.

Ja miltäkö ruoka maistui? Ainakin omaan makuun tomaatti ja yrtti oli oikein positiivinen yllättäjä. Huomasin samalla, että onneksi en liioitellut kalan maustamisessa, kastike kun itsessään oli jo melko suolaista.

Tuote on tervetullut "pika-pelastaja" arkiruokailuun. Aion ehdottomasti testata muutkin maut, ihan silkasta mielenkiinnosta.




LOHIPALAT TOMAATTISESSA YRTTIKASTIKKEESSA

noin 400 g nahatonta lohta
1 pss Abba Ateriavalmis mieto tomaatti ja yrtti -kastiketta
(tuoretta/kuivattua basilikaa tai timjamia)

Leikkaa lohi annospaloiksi tai laita filee kokonaisena uunivuokaan. Sopivan pienikokoinen vuoka on paras, näin kastike peittää maistuvasti lähes koko kalan.

Mausta kala ripottelemalla sen pinnalle hieman suolaa.

Kaada kastikeaines tasaisesti vuokaan ja lisää halutessasi tuoretta tai kuivattua basilikaa/timjamia.

Paista 175 asteessa uunin keskitasolla noin 20-25 minuuttia.





Koska kalan aktiiviseen valmistukseen menee noin naurettavan vähän aikaa, jää aterian lisukkeen tekoon juuri sopiva rakonen. Tuore salaatti on ehkä helpoin, mutta jos sitä on ollut jo tympivän usein, kokeile tehdä sitä hieman toisin. Salaattiainekset pannulle paistumaan, niin jopas se maistuu taas ihan uudella tavalla.

Ja kuten tuoreessakin salaatissa sitä-sun-tätä-mitä-kaapista-löytyy -menetelmä toimii ehkä parhaiten, niin myös tässä lämpöisessä versiossa. Eli tämän lisukkeen ainekset voisivat olla vaikka mitä muutakin.

Eikä kannata unohtaa pakasteiden mahtavuutta, niitä on kätevä napata pannulle sulamaan. Talvisaikaan pakastekasvikset ovat myös edullisempia verrattuna tuoreiden vihreiden käyttöön.






LÄMMIN SALAATTILISUKE

1 kesäkurpitsa
muutama kevätsipulinvarsi
kirsikkatomaatteja
jotain rapeaa ja tuoretta vihreää, esimerkiksi cosmopolitansalaattia tai kiinankaalia

oliiviöljyä paistamiseen
suolaa ja mustapippuria




Lohko kesäkurpitsa ja pilko kevätsipulin varret. Paista ainekset öljytilkan kera pannulla. Kesäkurpitsasta voi halutessaan kovertaa pehmeän keskustaosan pois. Se onnistuu kätevästi kuorimaveitsellä.

Kesäkurpitsalohkojen saadessa hieman paistopintaa, lisää joukkoon kirsikkatomaatit ja pieneksi revitty rapea salaatti. Kääntele muutama hetki aineksia sekaisin pannulla ja mausta suolalla ja pippurilla.