keskiviikko 17. elokuuta 2011

Tomaattinen munakoiso-tofupaistos


Silloin tällöin kaupasta tarttuu mukaan itselle täysin uusia raaka-aineita. Se tuo kivasti vaihtelua arkikokkailuihin. Tämän kokkailukerran outoudeksi valikoitui tofu.

Kaupassa käydessäni mitään etukäteen tofusta lukeneena valitsin marinoimattoman vaihtoehton. Ajattelin, että näin tulee tofun todellinen maku esille, kun pääsee maistamaan sitä ihan siltänään. Tulihan se maku tutuksi tai oikeastaan mauttomuus. Eli mausteita täytyy käyttää reippaasti tofusta ruokaa tehdessä.

Toinen yllätys maun (tai mauttomuuden) lisäksi oli tofun rakenne. Se oli luultua kiinteämpi. Tofun siivut eivät hajonneet tai pehmenneet paistettaessa/uunissa juuri lainkaan. Mikäli joskus toiste käytän tofua, taidan pilkkoa sen kätevämmän kokoisiksi kuutioiksi, liiallisen murustumisen vaaraa kun ei ole.

Ja mitä se tofu sitten onkaan? No, Wikipedia valaisi asiaa näin: "Tofu on soijamaidosta juoksettamalla tehty ruoka-aine. Se sisältää runsaasti proteiinia, kalsiumia, rautaa ja sinkkiä. Tofua valmistetaan juoksettamalla soijamaito ja valuttamalla tai puristamalla pois ylimääräinen neste."

Kotimaiset kasvikset alkavat olla kohtuullisia hinnoiltaan tähän aikaan vuodesta. Niitä tuleekin käytettyä nyt jopa normaalia enemmän ja tätä tofuruokaa miettiessäni mielessä pyöri moussaka tai ratatouille -tyyppiset paistokset. Pienen selailun tuloksena löytyi Uusi musta -nettisivuilta resepti, johon oli käytetty mm. munakoisoa, tofua ja tomaattia. Se vaikutti hyvältä yhdistelmältä.


TOMAATTINEN MUNAKOISO-TOFUPAISTOS

1 munakoiso
270 g marinoimatonta tofua
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 prk (370 g) yrttimaustettua tomaattimurskaa
suolaa, pippuria, sokeria
tuoretta basilikaa
muutama tomaatti siivutettuna
mustapippuria

Leikkaa munakoiso noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Levitä viipaleille suolaa ja anna niiden "itkettyä" noin puoli tuntia. Sen jälkeen huuhtele ja pyyhi viipaleet kuivaksi.

Kuutioi sipulit ja pehmitä niitä pannulla öljyssä paistaen. Tässä vaiheessa laitoin myös tofuviipaleet hieman väriä saamaan pannulle. Lisäsin myös tomaattimurskan ja mausteet sekä basilikat. Annoin kastikkeen kypsyä hiljalleen välillä sekoitellen.

Kastikkeen valmistuttua ruskistin myös munakoisoviipaleita hiukan pannulla. Tämän jälkeen rakentelin paistoksen voideltuun uunivuokaan - tomaattikastiketta ja munakoisoviipaleita vuorotellen. Päällimmäiseksi siivutin muutaman tomaatin, joiden päälle rouhaisin mustapippuria.

Annoin paistoksen kypsyä uunissa (200 asteessa) vajaa puoli tuntia.

3 kommenttia:

  1. jahas, pitää minukin ostaa tofua, oppii uutta makua :)

    VastaaPoista
  2. Mukavaa, että sinäkin olet löytänyt tofun. Itse käytän tofua ja muitakin soijatuotteita jonkin verran, ja tekemällä oppii sopivat maustamiset sun muut. Kiinteätä tofua on mukava myös marinoida, ja yrtit tosiaan passaavat tofun kanssa mainiosti. Käyttötarkoituksesta riippuen kaupoista saa kyllä pehmeitäkin tofuja, vaikkapa jälkiruokiin! :)

    VastaaPoista
  3. Täytyy toistekin tehdä jotain tofusta. Toi marinointi kuulostaa hyvältä idealta, saa itse päättää ruuan maun alusta asti :)

    VastaaPoista