lauantai 13. heinäkuuta 2013

Luolamiehen kakku


Täytekakkua kivikaudelta, olkaa hyvä!

Tämä eri paleoblogeista ideoitu mansikkainen suklaa-täytekakku on tehty ilman valkoista sokeria ja viljoja. Aivan tyylipuhtaan kivikautisen ruokavalion raameihin kakku tuskin mahtuu, joten kutsuttakoon tätä paleohkoksi tai mun-paleoksi.

Joka tapauksessa, makuelämys oli taas todellinen positiivinen yllätys. Sokerin vähentäminen ei tarkoita elämää ilman makeita herkkuja, leipomusten riittävä makeus tulee vain eri lähteistä (tällä kertaa suklaasta ja mansikoista). Tämä tosin ensin vaatii oman makuaistin tottumista sokerittomampaan suuntaan.


Kakku on tosi pieneen (lasten?) irtopohjavuokaan tehty, joten ainesten määrät tuntuvat mitättömiltä. Vuoan halkaisija on 15 cm ja korkeus 4 cm. Kuvissa kakku näyttää vääristelevästi paljon jätimmältä, kuin mitä se oikeasti oli.




MANSIKKA-SUKLAATÄYTEKAKKU

Pohja:
75 g voita
75 g tummaa suklaata
3 kananmunaa
3/4 dl kookoshiutaleita
1/2 dl mantelijauhetta
1/2 tl leivinjauhetta

Täyte:
noin 1/2 pss (à 20 g) pakastekuivattuja mansikoita
1 1/2 dl kermaa
tuoreita mansikoita

Kuorrutus:
1 tlk kookosmaitoa (rasvapitoisuus väh. 75 %) tai 2 dl kuohukermaa



Huom! Jos teet kuorrutuksen kookosmaidosta, täytyy tölkkiä pitää jääkaapissa vähintään yön yli. Muuten kookosmaito ei ehdi jähmettyä vaaditulla tavalla. Jähmettymisen onnistumiseen kookosmaidon rasvapitoisuuden täytyy olla tarpeeksi korkea.

Kookoskuorrute edellyttää siis pientä ennakkosuunnittelua, aivan ex tempore -ideana sitä ei voi käyttää. Onneksi kermavaahto on aina varma vaihtoehto, sen kun voi tehdä milloin tahansa.

Pohjan esivalmisteluina sulata ensin voi ja suklaa, ja jätä seos sivuun jäähtymään. Erottele kananmunan valkuaiset ja keltuaiset eri kulhoihin. Mittaa myös kuivat aineet yhteen kulhoon valmiiksi.

Sitten vain kakkua valmistamaan! Vatkaa ensin valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Tämän jälkeen vatkaa myös keltuaiset kuohkeaksi, lisää sekaan kuivat aineet ja jatka hetken vatkaamista. Lopuksi lisää suklaa-voisula taikinaan.

Yhdistä taikina ja valkuaisvaahto varovasti lusikalla käännellen.

Kaada taikina voideltuun kakkuvuokaan ja paista 200 asteessa noin 20 minuuttia (tai kunnes taikinaa ei tartu paistotikulla kokeiltaessa).

Paiston jälkeen anna pohjan jäähtyä täysin.

Pakastekuivattujen mansikoiden tilalla voi/kannattaa käyttää tuoreita.

Täytettä varten jauha pakastekuivatut mansikat aivan hienoksi jauheeksi. Kotimaisten mansikoiden sesonkina käyttäisin noiden tilalla ehdottomasti tuoreita.

Vatkaa kerma jämäksi vaahdoksi, ja yhdistä siihen mansikkajauhe. Sekoita hyvin.

Leikkaa kakku kahteen osaan. Kostuta pohjaa joko vedellä, mehulla tai maidolla. Täytä väliin tuoreita mansikoita ja mansikkakermavaahtoa. Nosta toinen puoli kakusta täytteen päälle. Täyttövaihe kannattaa tehdä kakun ollessa vuoassa, irtopohjavuoka on kätevä kapistus tätä varten.

Koristele kakku kookosmaito- tai kermavaahdolla ja tuoreilla mansikoilla.

Kookosmaitokuorrutus:

Avaa tölkki (joka on siis ollut vähintään yön yli viileässä) pohjasta ja valuta neste pois tölkistä. Kaavi jähmettynyt aines kulhoon ja vatkaa kuohkeaksi.

Vaahdosta tulee sen jämäkämpää, mitä kauemmin valmista vaahtoa säilyttää viileässä. Eli jos haluaa todella paksua vaahtoa, vatkaa jähmettyneen kookosmaidon ja käyttää sen vasta myöhemmin. Itse en näin kauaskantoisesti osannut suunnitella, mutta hyvin onnistui kuorrutteen teko samantienkin.

Vinkki! Valutetun kookosmaidon heran voi hyödyntää esimerkiksi smoothieen.



4 kommenttia:

  1. Oi, näyttäämpä ihanan mehevältä! Tulee ihan vesi kielelle. ;)

    VastaaPoista
  2. Kiitti :) Tämä olikin varsinainen yllätysten kaakku, sillä sekä maku että ulkonäkö onnistuivat yli odotusten.

    VastaaPoista
  3. Nam! Suklaata, mansikkaa ja kermavaahtoa..mitä ton enempää voisi toivoa!

    VastaaPoista