keskiviikko 17. heinäkuuta 2013

Grillijämistä maalaissalaatti ja sille kastike


Edellisessä jutussa esittelin elämäni ensimmäiset, ihkaomat grillaukseni, eli paahdettuja kasviksia hyvin vaihtelevilla lopputuloksilla (lue: osa enemmän ja osa vähemmän kärventyneenä).

Muistan, miten silloin pettyneenä laitoin kasvikset jääkaappiin jaksaen kiinnostua niistä uudestaan vasta seuraavana päivänä. Yön yli kannatti nukkua, sillä sain kun sainkin mahtavan ajatuksen niiden päänmenoksi. Edellisen päivän ulkokokkailu ei ollutkaan mennyt hukkaan.

Idis oli oikeasti mahtava, sillä nämä paahdetut kasvikset oli kuin tehty tällaista maalaissalaattia varten. Ja miten hyvää tästä tuli! Salaatin kruunasi siihen täydellisesti sopiva kastike.

Melko mahtipontista kehuskelua yhdestä salaatista ja sen kastikkeesta, mutta uskokaa pois, hurjan hyviä ne oli. Jälkeenpäin pääsin myhäilemään tyytyväisenä mielessäni tätä pientä ruokasähellystä. Sitä kuvaakin parhaiten termi "vaikeuksien kautta voittoon".

RUOKAISA MAALAISSALAATTI

Tarvitset:
tuoretta salaattia ja halutessasi tomaattia/kurkkua yms.
grillipaahdettuja kasviksia (esimerkiksi porkkanaa, perunaa, kesäkurpitsaa jne.)
kovaksi keitettyjä kananmunia
paistettua pekonia

Revi salaatti pohjalle. Pilko muut ainekset haukattavan kokoisiksi paloiksi ja asettele salaatin päälle.

Nappaa salaattia lautaselle, lorauta kastiketta päälle ja nautiskele!




RANSKALAINEN KASTIKE À LA PIKKU LEIJONAN EMÄNTÄ

1 rkl sitruunamehua
3 rkl omenaviinietikkaa
1 rkl Dijon-sinappia
reilu rkl tuoretta rakuunaa silputtuna
1/4 tl suolaa
1/8 tl mustapippuria
1 pieni valkosipulinkynsi
3/4 - 1 dl oliiviöljyä

Silppua rakuuna ja valkosipulinkynsi pieneksi. Mittaa ainekset pieneen kannelliseen astiaan, lisää yrttisilppu ja valkosipuli ja ravista sekaisin. Tämä on oma tapani sekoittaa kastikkeet, toki sen voi tehdä myös blenderissä/sauvasekoittimella.

Tarkista lopuksi maku.

2 kommenttia:

  1. Toisin sanoen kannattaa aina grillata hyvin ruhtinaallisesti, niin saa tuollaisia herkkuja sitten jälkikäteen :).

    VastaaPoista
  2. Näin juuri, mulle on aina uponnut myös ne edelliskerran grillaukset, ainakin kasvikset. Ja tähän salaattiin ne on kuin tehtyjä :) Hah, ihan ku olisin niin "nöpönuuka" muutenkaan ruoan suhteen..

    VastaaPoista