perjantai 26. heinäkuuta 2013

Kesä tuli takas - laku-suklaarouhejätskiä siis!


Viimeistään tänä suvena Suomen on pyyhkäissyt yli tee-se-itse -jäätelöbuumi. On tuntunut pitkän aikaa siltä, että olen ainoa, joka ei omatekoista jätskiä ole vielä testannut. Omalta kohdalta kynnyskysymyksiä ovat olleet jäätelökoneen hankinta ja tekemiseen menevä aika, tai lähinnä se massan teon monivaiheisuus.

Konetta en edelleenkään suostu hankkimaan, kaapit on niin huolella täytetty harvoinkäytettävillä vempeleillä muutenkin, jotta ei kiitos. Onneksi se ei edes ole välttämätöntä, ellei nyt halua viimeseen asti hifistellä mahdollisimman oikearakenteista jäätelöä.

Vihdoin löysin sellaisen ohjeen, mikä sopii erittäin laiskalle jätskitehtailijalle, koska tätä jäätelöä ei ole pakko sekoitella tietyn väliajoin. Suolaa ja hunajaa -blogissa täsmennetään reseptin olevan oikeasti semifreddo eli jäädyke, mutta jäätelö kuulostaa paremmalta, eikö? Ihanan harmitonta itsepetosta, sanoisin.

Nyt siis oli oikea aika kokeilla tehdä tätä omaa "mutkat suoriksi" -jädeä, ja mukavasti samalla pääsin testaamaan uusinta markettilöytöä, lakritsijuurijauhetta. Tuon jauheen annostelussa muuten kannattaa olla varovainen, sillä sen maku on mielenkiintoisen intensiivinen ja voimakas. Sillä hyvällä tavalla.

LAKRITSI-SUKLAAROUHEJÄÄTELÖ

2 dl kermaa
2 kananmunaa
1 - 1 1/4 tl lakritsijuurijauhetta
noin 5 rkl kaakao nibsejä tai tummaa suklaata rouheena
aitoa vaniljasokeria ja tavallista sokeria maun mukaan

Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin. Vatkaa yksitellen molemmat, ensin valkuaiset jämäkäksi vaahdoksi (pysyy paikallaan vaikka kulhon kippaisi ylösalaisin) ja keltuaiset kuohkeaksi.

Vatkaa myös kerma vaahdoksi omassa astiassaan. Yhdistä kermavaahtoon keltuaiset sekä mausta jäätelö lakritsijuurijauheella, kaakao nibseillä/suklaarouheella ja makeuta sokereilla.

Lopuksi kääntele jäätelömassaan valkuaisvaahto varovasti, vain sen verran, että ainekset sekoittuvat.

Laita kulho pakastimeen ja anna jäätelön jähmettyä 4 - 6 tuntia. Mitä syvempää astiaa käyttää, sen kauemmin kauttaaltaan jähmettyminen vie aikaa.

Jäätelö kannattaa ottaa huoneenlämpöön puolisen tuntia ennen tarjoilua.

5 kommenttia:

 1. Voi et ole ainoa! :) Minä tulen olemaan se viimeinen jäätelöä kokkaamaton kokki vielä pitkään, sillä kerrostaloasunnossamme ei ole pakastinta. Voi kyllä! Siihen on jo tavallaan tottunut, mutta onhan se silti aika haasteellista.

  VastaaPoista
 2. Ai vielä muitakin löytyy ;) Sen verran tiuhaan noida jädepostauksia ilmaantunut pitkin kesää, että olin ihan varma!

  Hmm.. Toi pakastinnottomuus (miten ihmeessä toi kirjoitetaan, hah, luultavasti ei ainakaan noin..) on kyllä melkoinen rajoite jäätelönteolle. Mutta jonain päivänä säkin varmasti pääset hämmentelemään jäätelökippoa, ja sitä paremmalta se sit maistuu :)

  VastaaPoista
 3. Ui jui mitä herkkua, en muuten niin ole jätskin ystävä, mutta lakritsi saa kuolan valumaan suusta.

  VastaaPoista
 4. Oi mitä herkkua! Tulee ihan vesi kielelle. ;)

  VastaaPoista
 5. Sarppu, on tosiaan jännä ku en mäkään hirmuisesti jätskin perään ole, varsinkaan talvella. Näin kesällä lämpimällä kelillä se käy mielessä jostain syystä useammin ;) Niin, laku on tosiaan namia!

  Siiri, ihana kommentti :)

  VastaaPoista