torstai 4. huhtikuuta 2013

(Jauho)peukalon paluu


Paluu taikinoiden ja herkkujen maailmaan! Leipominen on kyllä mukavaa. On ihan huippua, kun saa mittailla ja hämmennellä rauhan vallitessa ympärillä. Maistella taikinaa ja jännätä uuniluukun edessä paistumista. Ja tietysti aivan parasta on lopulta se tuotoksista nautiskelu. Ei turhaan puhuta taikinaterapiasta.

Nykypäivänä löytyy myös herkkujen tekoon vaihtoehtoisia reseptejä. Olen törmännyt koko ajan useammin leivontaohjeisiin, joissa makeutuksena on käytetty ainoastaan pieniä määriä muun muassa hunajaa, steviaa, vaniljauutetta tai muuta vastaavaa. Tai ihan sokeria, mutta todella vähäinen määrä. Näitä ohjeita kokeilen jo ihan mielenkiinnosta, sillä haluan tietää voiko ne todella toimia.

Tämänkertainen suklaaleivonnainen ei siis ole ihan se tavanomaisin, sillä se täysin jauhoton ja lisämakeuttamaton. Oma makuaistini on niin kieroutunut nykyään, että näinkin vähäisillä aineksilla on mahdollista taikoa suurinta herkkua. Kätevää.

Mikäänhän ei kuitenkaan estä lisäämästä taikinaan sokeria tai hunajaa makeutta tuomaan, jos vähänkään epäilyttää, että jäisi muuten syömättä.

Huom! Nämä ovat sitten superhelppoja tehdä. Vaarattomia kuitenkin siinä mielessä, ettei näitä pysty hotkimaan paljoa. Ainakaan kerralla.






 JAUHOTTOMAT  SUKLAAPALAT CASHEWPÄHKINÖILLÄ

100 g tummaa suklaata (70%)
1 rlk kookosöljyä/voita
3 luomukananmunan valkuaista
3 luomukananmunan keltuaista
1/2 dl kookoshiutaleita
1/2 dl tummaa kaakaojauhetta
noin 50 g cashewpähkinöitä
(makeutusta oman maun mukaan)




Pilko suklaa kulhoon ja lisää sekaan lusikallinen joko kookosöljyä tai voita. Sulata seos pienellä teholla mikrossa välillä sekoitellen.

Rouhi pähkinät karkeasti veitsellä pilkkoen pienemmäksi. Säästä muutama kokonainen/puolitettu cashew pinnalle ripoteltavaksi.
 
Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset omiin kulhoihin. Vaahdota ensin valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sen jälkeen vaihda kulhoa ja vatkaa myös keltuaisia hetken.

Yhdistä keltuaisvaahto, sula suklaa ja kuivat aineet keskenään hyvin sekoittaen. Lopuksi lisää joukkoon valkuaiset varoen käännellen.

Levitä taikina voidellulle uunivuoalle. Taikina ei ole suuren suuri, joten tähän ei tarvitse käyttää isoa vuokaa. Itse käytin noin 15x15 cm kokoista, eikä siihenkään taikinaa riittänyt reunoille asti.

Ripottele pinnalle jäljelle jääneet pähkinät ja paista 175 asteessa noin 15 minuuttia.

4 kommenttia:

  1. Siis pähkinöillä maustettua suklaamunakasta? Mielenkiintoinen ohje.

    VastaaPoista
  2. Hahaa, tää oli kyllä päivän paras! Kieltämättä kun tuota ainesosalistaa lukee ni sehän se tulee mieleen. Voin kuitenkin vakuuttaa että maku on aivan jotain muuta kuin munakasmainen ;)

    Ai niin, jäi tuossa ohjeessa mainitsematta, että pähkinöitä vaihtamalla makua voisi kätevästi varioida. Hmm, mitenkähän esim. pistaasipähkinät toimisi tässä..?

    VastaaPoista
  3. Voisi toimia hyvinkin. Siis jos kookoksen vaihtaa mantelijauhoon ja cashewit pistaaseihin. Nam! :D Ehkä toi suklaa peittää liiallisen munakkaan maun...

    VastaaPoista
  4. Kuulostaa hyvältä! Näinhän tää homma menee, törmää ensin mielenkiintoiseen reseptiin ja sit muokkaa siitä mieluisen. Hienoa kuulla jos tykkäsit :)

    Ja joo, kyllä se oli suklaa joka sieltä päällimmäisenä maistu ;) En ole kovin kookoksen ystävä, ja siksi yllätyin miten miedosti se noista paloista maistui. Suklaa jyräs :)

    VastaaPoista