sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Ruokalettukestit


Kyse ei ole niistä ihanista kesäpäivän lettukesteistä kermavaahtoineen ja mansikkahilloineen, vaan ihan lauantaipäivän lounaasta. Huippuhyvästä sellaisesta.

Letut itsessään olivat täyttäviä, joten en halunnut täytteestä kovin raskasta. Siitä syystä valitsin aina toimivan kasvispaistoksen. Lisukkeena toimi vihersalaatti, johon pikku jujuna ymppäsin porkkana- ja kyssäkaalisuikaleet.

Letut eivät olleet niitä tavanomaisia. Kuulin lettujen paistamisen onnistuvan kahden raaka-aineen taikinalla, kananmunan ja majoneesin sekoituksella. Alkuun tätä epäilin, mutta totta vie, niin ne vaan onnistui.

Hah, eipä tarvitse tätä ohjetta raapustaa reseptivihkoseen, sen verran helppo se on muistaa. Ei tarvitse kuin vatkata niin monta kananmunaa ja ruokalusikallista majoneesia sekaisin kuin lettuja haluaa. Itsellä tosin tuli yksi lisää, sillä käytin pientä paistinpannua.


JAUHOTTOMAT LETUT

(4 kpl)
4 kananmunaa
4 rkl majoneesia

Vatkaa kulhossa kananmunien rakenne vispilällä rikki. Lisää majoneesi ja sekoita hyvin kananmunien sekaan.

Paista miedolla lämmöllä molemmin puolin.

KASVISTÄYTE LETUILLE

1 punasipuli
1 iso valkosipulinkynsi
öljyä paistamiseen
1/2-1 chilipaprika
1 punainen paprika
1 pieni munakoiso
1 pieni kesäkurpitsa
muutama rkl tomaattipyreetä
miniluumutomaatteja
oliiveja
tuoretta timjamia
kuivattua basilikaa
mustapippuria
suolaa

Kuutioi kasvikset ja silppua sipulit valmiiksi. Lisää pannulle öljyä ja kuullota sipuleita ensin. Lisää joukkoon paprikat, sitten myöhemmin munakoiso- ja kesäkurpitsakuutiot. Paista miedolla lämmöllä niin, että ainekset pehmenevät.

Lisää joukkoon tomaattipyree, miniluumutomaatit ja oliivit. Sekoittele paistosta hetken aikaa ja lopuksi mausta yrteillä, pippurilla ja suolalla.


VIHERSALAATTI

erilaisia salaatteja kuten rucolaa ja lehtisalaattia
porkkanaa suikaleina
kyssäkaalia suikaleina
salaattisipulia muutama varsi
miniluumutomaatteja

Huuhdo salaatit hyvin. Kuori porkkanat ja kyssäkaali, suikaloi niistä kuorimaveitsellä pitkiä suikaleita. Pilko sipulinvarret ja tomaatit.

Yhdistä kaikki ainekset kulhoon ja sekoita kevyesti.

Tarjoa esimerkiksi oliiviöljyn kera.

PÄHKINÄ-PIPARJUURIKASTIKE

1 prk kermaviiliä
piparjuuritahnaa
muutama saksanpähkinä
sitruunamehua
mustapippuria
suolaa

Sekoita kermaviiliin piparjuuritahnaa maun mukaan, itse laitoin arviolta yhden teelusikallisen. Rouhi saksanpähkinöitä pienemmäksi ja lisää nekin kermaviiliin.

Mausta aavistuksella sitruunamehua sekä pippurilla ja suolalla ja sekoita hyvin. Anna maustua hetken viileässä.

4 kommenttia:

  1. Oih, rakastan lettukestejä, niin suolaisia kuin makeitakin! Enpä ole ennen kuullut moisesta lettutaikinasta. Kuulostaa jännältä, on ehkä ihan pakko testata :)

    VastaaPoista
  2. Sama vika, kuulosti niin mahdottomuudelta toi taikina, että oli pakko testata ;) Hyvä vaihtoehto esim. munakkaalle, taatusti yhtä nopeatekoinen. Ja yllättävän hyvin niitä pystyi käärimään rullalle, arvelin nimittäin ensin onko liian kuivakoita mutta ei.

    VastaaPoista
  3. Moi Pikku Leijonan emäntä!

    Kokeilin näitä sunnuntai-illan iltapalaksi teinipojalle. Hyviä olivat! Helppoja tehdä ja täytteeksi käy kaikki mitä kaapista löytyy.

    VastaaPoista
  4. Hieno juttu että tästä oli hyötyä :) Hyvä ohje pitää mielessä juuri nopeita tilanteita varten, silloin kun ei ole aikaa haudutella ;) Ja kätevää kun täytteet tosiaan voi olla maun mukaan mitä vaan.

    VastaaPoista