sunnuntai 16. lokakuuta 2011

Viikunainen viikonloppu


Jokin aika sitten Voisilmäpelin Eeva vinkkasi kauppojen hyllyiltä löytyvistä (sopuhintaisista) tuoreista viikunoista. Nyt sitten tänä viikonloppuna hamstrasin itsekin näitä ihanaisia hedelmiä ja kehittelin niistä kaikenlaista herkkusyötävää.

Itse viikunoista en tiennyt paljoakaan, joten kurkkasin Wikipediasta vähän faktaa: "Aitoviikuna on viikunoiden (Ficus) sukuun ja mulperikasvien heimoon kuuluva kasvi. Se on lähtöisin Vähästä-Aasiasta. Nykyään aitoviikunoita viljellään laajalti trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla.

Aitoviikuna on kesävihanta pensas tai pieni puu, joka voi kasvaa 6 m korkeaksi ja sen lehvästöstä tulee samanlevyinen. Lehtilapa on 3–5-liuskainen. Lehtiruoti on kellanvihreä.

Tuoreena viikunan hedelmäliha on pehmeää ja punertavaa. Siinä on paljon syötäviä siemeniä. Kuori on vaaleanharmaa tai tumman sinertävä. Maku on hapan, mutta makea, ei kuitenkaan niin makea kuin kuivattujen viikunoiden."

Ensimmäisen kerran tuoreita viikunoita maisteltiin salaatin muodossa viime juhannuksena. Ihastuin viikunoiden makuun jo silloin ja edelleenkin ihmettelen sitä, miten ne voivatkin olla niin hyviä. Seuraavaksi on luvassa muutama viikunainen resepti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti