lauantai 8. lokakuuta 2011

Bergamo-Bologna-Rooma

Ei lähdetty PLI:n kanssa kesälomalla sen pidemmälle reissulle, koska varasimme syksymmälle Italian reissun. Melkoinen "myöhäinen kesäloma" viime viikosta meille tulikin, sillä lämpötilä huiteli keskipäivällä lähellä 30 astetta. Sai taas kokea kesän lämmön ja ladattua d-vitamiinivarastot hetkellisesti täyteen auringonpaisteesta. Kyllä nyt jaksaa pitkän syksyn ja talven (tai ainakin paremmin jaksaa).


Valittiin lento Milanon liepeillä sijaitsevaan Bergamoon ja ensimmäinen yö vietettiin tässä pikkukaupungissa. Oikein viehättävä kylä olikin, hieman harmittikin, että oli seuraavana päivänä lähdettävä kohti seuraavaa etappia, emmekä esimerkiksi vanhassa kaupungissa kerenneet käydä ollenkaan. Vanha kaupunki sijaitsee kukkulan laella, näkyy kuvassa taustalla.

Toisena matkapäivänä jatkoimme alaspäin Italiaa junalla Bolognaan. Matkustimme tämän välin mahdollisimman halvalla, eli paikallisjunalla usealla vaihdolla ja siis ilman paikkalippuja. Käytännössä tämä tarkoitti hikisiä olosuhteita täpötäysissä junissa, matkattiinpa yksi väli junavaunujen väliosassa. Tuli ihan vanhat muistot entisaikoijen VR:n pikajunista mieleen. Kumma juttu on se, että lomalla ei tämmöiset melko epämukavat olosuhteet pilaa tunnelmaa.


Bolognassakaan ei oltu yhtä yötä kauempaa, ehdittiin kuitenkin ottaa kaupunki Bergamoa paremmin haltuun. Bolognassa iltapäivällä pysähdyttiin viinilasilliselle ja mikä yllätys suomituristille olikaan herkullinen tapaslautanen, mikä kuului lasillisten hintaan. Nämä suupalat olivatkin oiva antipasti tulevalle illalliselle. Eikös olisikin mahtavaa, jos Suomessakin kesäterassilla saisi oluttuopin kylkeen jotain pikkupurtavaa?

Bolognaan ihastuin näistä kolmesta kaupungista eniten, se on sopivan kokoinen ja mikä parasta, ruoka siellä on aivan mahtavaa. Ainakin niissä paikoissa missä ehdimme lyhyen vierailun aikana käydä. Tänne olisi mukava palata uudelleen.


Bolognan jälkeen vuorossa oli Rooma. Tällä kertaa valitsimme hieman tyyriimmän (itse asiassa aika paljonkin tyyrimmän) junalipun, ja pääsimme etenemään tämän välin muutamassa tunnissa ja mikä parasta, ilmastoidussa vaunussa. Melko luksusta siihen paikallisjunakokemukseen verrattuna.

Roomassa vietimme kaksi yötä. Yllä oleva kuva on otettu hotellin ikkunasta. Rooma on tietenkin mahtava kaupunki, historiallinen ja kaikkea. Muutamat kaupunkialueella sijaitsevat "pakolliset" nähtävyydet kierreltiin, Colosseum, Fontana di Trevi ja espanjalaiset portaat jäivät niistä päällimmäiseksi mieleen. Jos aikaa olisi ollut enemmän, olisi ollut kiva lähteä hieman kauemmaksi keskustasta. Nähdä aidompaa roomalaisten elämää, eikä pelkästään niitä turistikojuja vieri vieressä.


Tässä suloinen autokioski, joka nökötti Colosseumin edustalla.


Päätin jo kotimaassa, että Bolognassa on maistettava pasta bolognesea ja matkan aikana myös jossain on tilattava jälkkäriksi tiramisua. Vasemmassa kuvassa onkin Tortellini con ragù (en ole ollenkaan varma tuosta kirjoitusasusta) sekä PLI:n lasagneannos. Oikealla sitten se tiramisu, tilasin sen kahvilassa Roomassa lounaan päätteeksi. Turha kai mainita, että oli oikein maistuvaa.


Kotiin toimme mitäs muutakaan kuin ruokatuliaisia. Ostin Roomasta tällaisen "survival kitin" eli pakkauksen, missä oli pikkuiset oliiviöljy- sekä balsamicopullot plus mustapippuri- ja suolasirottimet. Nämä ovat todella kätevät nakata pöytään tarjolle ja näin kukin voi maustaa esimerkiksi oman salaattinsa.


Raahasin mukanani myös ruokakaupasta ruoanlaittoon sopivia viiniä (ihana annoskoko, 2,5 dl), pähkinä- ja tryffelioliiviöljyä, balsamicoa kätevässä suihkupullossa sekä valmisbolognesekastiketta. Pasta bolognesea täytyy itsekin kokeilla joskus tehdä, sen ihanainen maku on edelleenkin muistissa.

Muina tuomisina oli muun muassa pähkinät, jotka olivat kotosuomea edullisempia, Oreo-keksit sekä puhumattakaan kaikista niistä vaatteista ja kengistä, joita en voinut olla ostamatta.

Kaiken kaikkiaan reissu oli mahtava. Edellisen kerran kun Italiassa sompailtiin (Milano ja Venetsia), tapahtui kaikenlaista kommellusta mm. junissa ja hotelleissa, mutta nyt kaikki meni aivan nappiin. Kokemus karttuu itselläkin miten toimia, Italiassa on kuitenkin aika tavalla eri kulttuuri kuin esimerkiksi Saksassa. Italialaiset ihmiset ovat värikkäitä persoonia. Voisinpa kuvitella, että meidän ulkomaanreissu joskus voisi saapasmaahan suuntautua uudelleenkin.

PS. Italiaiset jäätelöt ovat kuuluisia, mutta hävetäkseni täytyy myöntää että Mäkkärin pistaasi-flurry hakkasi paikallisen jäätelöbaarin vastaavan 6-0. Muut valitsemani maut olivat kuitenkin jumalaisen hyviä. Jätskiä kun tuli muutamaan otteeseen nautittua siinä helteessä..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti