sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Ylikypsien tomaattien keitto pekonivahvistuksella


Suosittelen kokeilemaan tomaattikeiton tekoa tuoreista tomaateista, edes kerran testiksi. Niinkin nopea ja edullinen vaihtoehto kuin purkkitomaattisose on, kannatti silti kokeilla tuoreiden, jopa nahistumisvaarassa olevien mollukoiden käyttöä.

Ja jos en tällä kertaa oikonut tomaattien kohdalla, niin muissa jutuissa kyllä. Tämä keitto ei vastaa mitään olemassaolevia keitonvalmistuksen sääntöjä, päinvastoin se on ainekset kattilaan ja kiehautus -tyylillä tehty. Eli todella sukkelaan valmistuva arkiruoka.

Mutta suoristetuista mutkista huolimatta niin hyvää.


TOMAATTIKEITTO PEKONILLA HÖYSTETTYNÄ

kilo tuoreita, jopa ylikypsiä tomaatteja
1 iso kesäkurpitsa
2-3 valkosipulinkynttä
200 g lämminsavustettua pekonia
2 rkl voita
tuoretta timjamia
mustapippuria
suolaa

Pilko kesäkurpitsa ja valkosipulit kattilan pohjalle. Lisää myös tomaatit kokonaisena. Kaada kattilaan tarpeellinen määrä vettä (mahdollisimman vähän kuitenkin, sillä tomaatit vetistävät hyvin keittoa pehmetessään) ja kypsennä kasviksia miedolla lämmöllä.

Kun kesäkurpitsalohkot ovat tarpeeksi pehmenneet, soseuta ainekset sileäksi. Tämän jälkeen lisää keittoon kuutioitu pekoni ja vähennä lieden lämpoä.

Huom! Pekonin tilalle käy aivan hyvin esimerkiksi kinkkusuikaleet.

Mausta keitto timjamilla, pippurilla ja suolalla. Vaihtoehtoisesti voi käyttää muitakin kuivattuja tai tuoreita yrttejä. Aivan lopuksi kannattaa lisätä pari voinokaretta tuomaan makua ja täyteläisyyttä keittoon.Keiton ei-niin-salaiset ainesosat: tuoreet tomaatit, valkosipuli ja timjami. Varsin toimiva yhdistelmä. Toki myös pekonilla ja voilisällä oli oma "pienehkö" osuutensa keiton maukkaudessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti