perjantai 27. syyskuuta 2013

Juuressipsien värikyllästämä, julmetun hyvä juustopaistos


Suurella mielenkiinnolla olen viime aikoina tutustunut soijajuomiin Alpron ja Blogiringin mahdollistaman yhteistyön kautta. Itselleni soijajuomat olivat entuudestaan vieraita, joten jo silkasta kokeilunhalusta mukaanlähtemisessä oli osittain kysymys.

Olenkin nyt Alpron laajasta tuoteperheestä kokeillut eri toten maustamattoman soijajuoman käyttöä ruoanlaitossa. Se on neutraali tuote ja kokemukseni mukaan sitä voi käyttää kuten tavallista maitoa. Tai ainakaan omat kokkailut eivät ole sen käytöstä karahtaneet kiville.Täytyy kuitenkin myöntää, että tähän paistokseen soijamaito sujahti puolivahingossa. Kyllä, niinkin voi käydä. Alkuperäisesti en sitä kaavaillut taikinaan lisätä, mutta ohjeen suuri juustomäärä vaatikin jotain nestettä notkisteeksi. Soijamaitolisällä taikinan koostumuksesta sai oikeanlaisen.

Yritin hyödyntää myös kausiajattelua reseptiä ideoidessa. Kasvimaan tuoreen sadon voi hyödyntää siis myös tällä tavalla eli paistoksen koristeena. Mutta, mikäli aika tai viitseliäisyys ei riitä paahtamaan itse juureslastuja, tee kuten minä ja käytä kaupan juuressipsejä. Tässäkin tapauksessa on kuitenkin myönnettävä, että sen minkä helppoudessa ja ajassa voittaa, maukkaudessa häviää.


Tämä juustopaistos käy oikein hyvin aamupalaksi, brunssille tai miksei vaikkapa kahvipöytään suolaiseksi vaihtoehdoksi. Itse ainakin tohtisin sitä myös vieraille tarjota. Jäähtyessään paistos tiivistyy sen verran, että sen voi nostaa helposti tarjoiluvadille. Oikein näyttävän tarjoilun saa, kun loihtii värikkään salaatin paistoksen ympärille.

JUUSTOPAISTOS JUURESLASTUJEN KERA

4 kananmunaa
25 g voita
200 g raejuustoa
200 g juustoraastetta
1-1 1/2 dl Alpron maustamatonta soijajuomaa
chilipaprikaa maun mukaan
ripaus suolaa

päälle juureslastuja

Vatkaa kananmunien rakenne rikki kulhossa. Lisää sulatettu voi sekä juustot. Notkista seosta lisäämällä soijajuomaa.

Pilko taikinaan sekaan mieleinen määrä chilipaprikoita. Mausta ripauksella suolaa. Sitä kannattaa kuitenkin lisätä maltillisesti, sillä varsinkin juustoraaste on jo itsessään melko suolaista.

Sekoita ainekset huolellisesti ja kaada taikina voideltuun uunipannuun tai piirasvuokaan. Paista 200 asteessa noin 40-50 minuuttia.

Lisää juureslastut paistokseen vasta siinä vaiheessa, kun pinta on vähän hyytynyt. Siihen menee noin 10-15 minuuttia. Näin lastut eivät uppoa taikinan sekaan.

Huom! Juureslastut kannattaa suojata heti leivinpaperilla, ne kärähtävät yllättävän helposti.

Itse käytin pientä uunivuokaa, joten paistoksesta tuli melko korkea. Otin sen huomioon kypsennysajassa. Vastaavasti ohuemman, pannarityyliin tehdyn taikinan paistoaikaa voi vähentää reilusti.

Piiras on parhaimmillaan ja helpoiten tarjoiltavissa reilusti jäähtyneenä.


PS. Käykääs kurkkaamassa Alpro Creativen facebook-sivustolla kaikki kampanjassa mukana olevat erimakuisista soijajuomista laaditut reseptit. Samalla voit osallistua äänestykseen, se kannattaa, sillä luvassa on huikeita palkintoja (mm. pääpalkintona Nikonin järkkäri).  Yhteistyössä Alpro

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti