sunnuntai 12. toukokuuta 2013

Eliksiiripommi mahlasta

"Tältä juoma näytti ennen käsittelyä."

Maistuisiko salaattihuikka? Nimittäin salaatin puputtamiseen löytyy vaihtoehto - sen voi myös juoda.

Tämän vihreävoittoisen voimajuoman nestemäisenä aineksena toimi koivunmahla, jota sain hommattua tuttavan kautta muutaman litran. Avokado teki koostumuksesta sopivasti melko paksua, joten mahlaa pystyi tähän hyödyntämään useamman desin. Juomaan raikkautta toivat limen mehu ja minttu.

Mitäs kummaa tämä mahla sitten oikein on?

Mahla on lehtipuissa virtaavaa maitiasnestettä, jota puun rungosta poraamalla voidaan saada valutettua useita litroja päivittäin. Mahlaa alkaa virtaamaan keväällä huhti-toukokuussa, heti kun maa sulaa ja puu alkaa imeä maasta vettä. Puun poraus ja mahlan valutus ei ole hankalaa, mutta sitä ei voi tehdä ilman maanomistajan lupaa.

Mahla ei jääkaapissa säily kovin pitkään, vain noin parista vuorokaudesta viiteen, joten sen pakastaminen on kätevä vaihtoehto. Mahlaa käytetään yleisimmin ihan janojuomana, mutta sitä voi hyödyntää myös ruoanlaitossa. Mahla on myös oivallinen siman, kotiviinin sekä oluen raaka-aine.

Mahla onkin melkoinen ravinnepommi, sillä se sisältää veden ja sokereiden lisäksi myös aminohappoja sekä hiven- ja valkuaisaineita. Mahtuupa joukkoon hitunen C-vitamiiniakin. Mahlan on todettu auttavan niin nivel- ja reumavaivoihin kuin allergioihin. Unohtamatta sen kehon virkistävää ja puhdistavaa vaikutusta.

Kuulostaa todella hyvältä! Enpä tiennytkään, että tämmöinen supertuote täältä Pohjolan metsistä löytyy.

 

VIHREÄ MAHLA-SMOOTHIE

1 avokado
1 avomaankurkku
kourallinen salaattia
mahlaa
tuoretta minttua
limen mehua 

Halkaise avokado, poista sisuksesta kivi ja kaavi hedelmäliha korkeareunaiseen lasiin/tehosekoittimeen. Lohko kuorittu kurkku sekä revi salaatin lehdet avokadon sekaan. Lisää hieman mahlaa, limen mehua ja mintun lehtiä.

Aja sauvasekoittimella/tehosekoittimella ainekset sileäksi juomaksi. Lisää mahlaa tarvittaessa niin, että koostumuksesta tulee sopiva.

"Mahla on mainiota ihan janojuomanakin."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti