torstai 1. marraskuuta 2012

Vegaanipäivään helppo leipomus


Maailmanlaajuinen vegaanipäivä on tänään, ja se innoitti kokeilemaan erilaista leivontaa. Vegaanien ruokavalioonhan ei kuulu eläinperäiset tuotteet, joten nopealla tutustumisella sen kulmakiviin ja muutaman esimerkkiohjeen pohjalta laadin tällaisen muffinssireseptin. On muuten nopea ja helppo resepti, ja mikä parasta, tiskiäkään ei synny juurikaan.

Ero tässä ohjeessa "normaalileivontaan" on lähinnä siinä, etten käyttänyt kananmunia sekä korvasin tavallisen jogurtin soijajogurtilla. Myös nuo wiener nougat -konvehdit ovat vegaaneille käypäisiä. Muitakin mahdollisia suklaita löytyy, varsinkin tummat suklaat ovat usein vegaanisia. Vinkkejä siihen, kuinka korvata tuotteita vegaanisilla versioilla, luin Dinalta.

Sokerin määrän olen laittanut hyvin summittaisesti. Itse käytin koko määrän (eli kokonaisen kupin), mutta siten muffinsseista tuli todella makeita. Vähempikin varmasti riittää. Taikinaa kannattaa maistella ennen paistoa ja lisätä vasta sitten sokeria, jos siltä tuntuu.

Yllätyin muffinssien koostumuksesta, niistä tuli ihanan pehmoisia. Ja en ainakaan minä pystyisi ulkonäöltä niitä normaaleista erottamaan.

Lopuksi vielä vinkkaus granaattinomenan lohkomiseen ja siementen erotteluun, sillä se on melkoisen sottaista puuhaa. Eli suojaudu essulla tai älä ainakaan tee sitä pyhäpaita päällä. Itse sain pyyhkiä roiskeita seiniä myöten ja keittiö näytti muutenkin hirmuteon jäljiltä. Oikein ihastuttava hedelmä tuo granaattiomena, on vaan vähän hankala työstettävä.

VEGAANISET SUKLAA-GRANAATTIOMENAMUFFINSSIT (14 kpl)

Huom! 1 cup on noin 2,4 dl.

1 3/4 cup vehnäjauhoja
1 cup kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1/2 tl suolaa
1/4-1/2 cup sokeria
1/4-1/2 cup fariinisokeria
2 tl vaniljasokeria
1/2 cup juoksevaa rypsiöljyvalmistetta
1 1/4 cup maustamatonta soijajogurttia
1 granaattiomenan siemenet
noin 10 kpl Fazer wiener nougat -konvehteja

Sekoita kulhossa kuivat aineet (jauhot, leivinjauhe, sooda ja suola) puuhaarukalla keskenään. Lisää joukkoon sokerit. Lisää myös rasva sekä jogurtti sekoittaen edelleen hyvin.

Lopuksi lisää taikinaan granaattiomenan siemenet sekä pilkotut suklaakonvehdit. Pienen osan siemenistä säästin muffinssien päälle ripoteltaviksi. Sekoita tässä vaiheessa enää sen verran, että siemenet ja suklaapalat juuri ja juuri sekoittuvat taikinaan tasaisesti.

Jaa taikina muffinssivuokiin. Ripottele halutessasi muutama granaatinomenan siemen joka muffinssin pinnalle. Paista 175 asteeessa noin 25 minuuttia tai kunnes tikulla/haarukalla kokeiltaessa taikina on kypsää.

5 kommenttia:

  1. Todella upeaa, että uskalsit kokeilla jotain tavallisesta poikkeavaa leivonnaista! :) Tämä resepti täytyy ehdottomasti ottaa talteen.

    (Huh, tuota "lihan ja maidon korvaaminen" -sivua pitäisi kyllä muistaa päivittää. Paljon on tullut uusia tuotteita, jotka päihittävät mennen tullen vanhemmat tuotteet.)

    Terveisin, Tiina Dinan Maailmasta



    VastaaPoista
  2. Kivaa vaihtelua itsellekin kokeilla jotain ei-niin-tuttua tapaa leipoa :) Ja samalla tuli hitusen tutustuttua muutenkin tähän ruokavalioon.

    Tuosta sun jutusta oli äärimmäisen paljon hyötyä! Muuten oliskin mennyt sormi suuhun ja homma jääny siihen. Eritoten toi sun vinkkaus noista konvehdeista oli kullankallis ja muutenkin jutun pohjalta osasin PLI:n (se meidän perheen kaksilahkeinen) mukaan laittaa oikeanlaisen ostoslistan.

    Seuraavaksi voisikin kokeilla jotain vegaaniruokaa, täytyypäs sitä varten selailla enemmän sun blogia :)



    VastaaPoista
  3. Jotenkin erityisen ihanan näköinen tuo muffinien pinta. Enpä ole aiemmin ajatellutkaan granaattiomenan siemeniä muffineissa, mutta mitä kauemmin asiaa pohdin, sitä paremmalta idealta se tuntuu (ja nyt harmittaa etten kaupassa ostanut granaattiomenaa tarjouksesta).

    Vinkkinä granaattiomenan käsittelyyn: täytä leivontakulho vedellä ja irroita puolikkaaksi/neljäsosiksi leikatusta hedelmästä siemenet kulhossa veden alla. Ei synny lainkaan roiskeita tai sotkuja, ja siemenet myös erottuvat pohjalle samalla kun valkoiset roskat jäävät kellumaan pinnalle. (http://www.veggiebelly.com/2009/10/open-pomegranate.html)

    VastaaPoista
  4. Ompa herkunnäköisiä kuten tuossa yläpuolellakin kehutaan kuorta :) nam.. granaattiomenia en ole vielä täällä nähnyt, täytyy ihan avata silmät oisko niitä saatavilla!

    VastaaPoista
  5. Jostain sain päähäni ympätä noita siemeniä muffinssitaikinaan ja hyvä niin, sillä melko tylsännäköisiä noista olis tullut ilman. Granaattiomenan siemenet on kyllä suunnattoman kauniin värisiä. Tekee ruuan ja kokkailut heti nätimmäksi :)
    Kiitti Hayley kätevästä käsittelyvinkistä, tulee tarpeeseen, vasta eilen löysin vielä vedenkeittimestä roiskeita ;)

    VastaaPoista