sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Marraskuu: Pestokastikkeella höystetyt vegepyörykät


Pestoa saa syyttää siitä, että tämän kuun pullat ovat kasvisversiota. Se oli pienoisessa pakkoraossa tehtyä hävikistä herkuksi teeman mukaisesti. Nimittäin melkoinen määrä lehtipersiljaa oli jäänyt vahingossa käyttämättä, eikä muutakaan käyttötarkoitusta ollut näköpiirissä.

Hoksasin sitten, että yrtithän on kätevä hyödyntää pestokastikkeeseen. Toisaalta tämä pesto ei kylläkään perusohjetta noudata, mutta hyvin pestoisen koostumuksen vuoksi kutsuttakoon sitä nyt siksi. Mikä pahinta, en edes laittanut parmesaanijuustoa tähän sen hetkisen saatavuusongelman vuoksi. Italialaiset haukkoisivat tämän takia varmasti henkeä, mutta ei kerrota niille.

PÄHKINÄINEN LEHTIPERSILJAPESTO

2-3 dl lehtipersiljaa silputtuna
3 valkosipulin kynttä
noin 1 dl oliiviöljyä
reilu 1 dl maapähkinöitä
loraus sitruunamehua
suolaa

Silppua lehtipersilja ja valkosipulin kynnet pieneksi. Mittaa oliiviöljy ja maapähkinät lehtipersiljan ja valkosipulisilpun sekaan ja pyöräytä seos tehosekoittimessa tasaiseksi.

Mausta lorauksella sitruunan mehua ja ripauksella suolaa.


Ja niinkuin alussa mainitsin, pestosta väkisinkin halusin tehdä kasvispyöryköitä. Tai "pyöryköitä", melkoisia lätysköitähän noista tuli. Eli taikina jäi sen verran löysäksi, etteivät ne paiston aikana pysyneet pallon muotoisina.

KASVISPYÖRYKÄT

1 dl hernerouhetta
1 1/2 dl tummaa soijarouhetta
2 1/2 dl kuumaa vettä
2 kananmunaa
3 rkl ricottajuustoa
1 dl parmesaanijuustoa raastettuna
3 rkl edellä ohjeistettua pestokastiketta
(pieni määrä korppujauhoja)
mustapippuria
suolaa

Mittaa herne- ja soijarouhe kulhoon. Kaada kuuma vesi niiden sekaan ja anna turvota hetki.

Lisää turvonneiden rouheiden sekaan kananmunat, juustot ja pestokastike. Sekoita hyvin. Tarvittaessa lisää myös korppujauhoja. Mausta lopuksi mustapippurilla ja suolalla.

Pyörittele taikinasta pyöryköitä ja paista niitä noin 20-25 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti