maanantai 5. marraskuuta 2012

Talvea kohden salaattikin lämpenee


Tähän salaattiin ripauksen extralämpöä tuovat mausteiset puikulapotut ja kurpitsalohkot, sekä hivenen piristystä granaattiompun siemenet. Mung-papujen rikastuttaessa salaattia on se suurehkona annoksena varsin täyttävää.

Salaatti sopii myös talvimenun alkuruokana, toki silloin huomioiden annoskoko jättämällä tilaa varsinaiselle pääruoalle.

LÄMMIN KURPITSA-PERUNASALAATTI

puikulaperunoita
myskikurpitsa
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
cayennepippuria
jauhettua muskottipähkinää
parmesan-juustoa
1 dl mung-papuja
granaattiomenan siemeniä
rucolasalaattia

Pese ja lohko perunat. Asettele ne leivinpaperoidulle uunipellille, lorauta niiden pintaan oliiviöljyä sekä mausta suolalla ja pippurilla. Ripottele perunoiden päälle myös hieman parmesanjuustoraastetta. Paahda uunissa 200 asteessa vajaa puoli tuntia tai kunnes ovat pehmeitä.

Perunoiden jälkeen paistovuorossa on kurpitsa. Kuori ja lohko kurpitsa ja asettele viipaleet leivinpaperille. Tee samoin kuin perunalohkoillekin, mausteina näille tosin suola, cayennepippuri ja muskottipähkinä. Tai sitten suola ja mustapippuri, ihan oman maun ja mielentilan mukaan.

Paista kurpitsoja 200 asteessa kunnes pehmenevät ja juusto hieman ruskistuu. Kurpitsa ei vaadi paistoaikaa perunan tavoin, niistä tulee yllättävän nopeasti haarukkakypsiä.

Mung-pavujen kypsennys ajoittuu sopivasti juuresten paiston lomaan. Niiden liotus tosin on syytä aloittaa tunteja aiemmin, jopa edellisenä iltana jos mahdollista. Huuhtele liotetut pavut ja keitä ne kypsäksi kiehuvassa vedessä. Veden määrä tuplataan papuja kohden, eli desiä varten kaksi dl vettä kattilaan kiehumaan.

Granaattiomenan lohkominen ja siementen poimiminen onnistuu myös kätevästi muiden valmistelujen ohessa.

Kun kaikki ainekset ovat paistettuja ja kypsiä, kootaan salaatti lautaselle. Alle rucolasalaattia (tai ihan mitä tahansa salaattia) ja loput ainekset päälle kerroksittain.

1 kommentti: