lauantai 2. heinäkuuta 2011

Kakku tiramisun tyyliin


Silloin tällöin mahtavia ruokaideoita löytää sieltä mistä ei heti ensimmäiseksi tulisi mieleenkään. Viimeisin tällainen löytö oli "melkein Tiramisu" Beyond contemporary -blogista. Heti ensi silmäykseltä tiesin, että tätä on joskus kokeiltava.

Eilen tuumaillessani sopivaa tarjottavaa vieraille, muistin tämän kakkuohjeen. Sikälikin sopiva ohje näin hellepäivänä, sillä uuniahan ei tätä tehdessä tarvitse päälle laittaa.


Kakkuun tarvitaan jälkiruokaviiniä ja päädyin hankkimaan saman pullon kuin alkuperäisessäkin ohjeessa oli käytetty. Tuo pullo on jo itsessään kaunis.

TIRAMISUN KALTAINEN KAKKU

noin 20 kpl savoiardikeksejä
4 tuoretta kananmunaa
4 kukkurallista ruokalusikkaa sokeria (käytin ruokokidesokeria)
500 g mascarponea
4 rkl espanjalaista kukkaista jälkiruokaviiniä
2 dl kahvia
100 g tummaa suklaata rouhittuna

Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää keltuisten joukkoon sokeri ja vatkaa seos kuohkeaksi.

Lisää keltuaisseokseen mascarponejuusto ja jatka vatkaamista. Lopuksi lisää joukkoon kolme rkl viiniä sekoittamalla. Aivan lopuksi sekoita valkuaisvaahto kääntelemällä joukkoon.

Lado puolet kekseistä piirakkavuuan pohjalle ja kostuta ne yhdellä desillä kahvia ja yhdellä ruokalusikallisella viiniä. Kaada puolet täytteestä keksien päälle. Lisää myös puolet suklaarouheesta.

Toista muutoin samaan tapaan toinen kerros, ainoastaan viiniä ei enää lisätä. Ripottele loput suklaasta mascarponetäytteen päälle. Rouhe toimii myös kakun koristeena.

Ohjeessa suositellaan kakun antaa olla jääkaapissa 3 tuntia ennen tarjoilua. Näin se ehtii tekeytyä ja kostua. Itse tein kakun tarjoilua edeltävänä iltana ja sekin onnistui, koostumus oli pysynyt hyvänä. Ja luultavasti vain parempi mitä kauemmin maut saat tasaantua.


Ihana yksityiskohta ohjeessa tuo "kukkurallinen" ruokalusikkamitta. Olisikohan tuo sopiva määrä?


Ja kuten ohjeen aineksista voi jo päätellä, maku oli aivan hurmaava. Vieraatkin tykkäsivät, mikä on tietenkin pääasia. Aikalailla itsekuria saa olla jos malttaa jättää syömisen yhteen palaan eli tässä on kakku todellisiin herkutteluhetkiin.


Hieman kevyempään herkutteluun sorruin ostamaan tuoreita kirsikoita. Jokohan seuraavalla kauppareissulla on mansikoiden vuoro..?

2 kommenttia:

  1. Lisäsin muuten ohjeeseen tuon kakun tekeytymiseen vaaditun ajan, syömävalmishan se ei heti ole. Mutta eipä taida muutkaan samantyyliset kermakakut ym. olla :)

    Kakku oli tosiaan hyvää, nam. Uskaltaa suositella muillekin ;)

    VastaaPoista