torstai 5. helmikuuta 2015

Yksi iso runebergintorttu eli kakku


Runebergintortun ohjeista on lukuisia variaatioita. Niitä on niin monella eri tavalla tehty, että pää meni pyörälle mieluista etsiessä. Oman hauskuutensa leipomiseen toi kauppareissulla väärinmuistettu kuiva-ainekaapin sisältö, joten tällä kertaa todellakin sai reseptin vetää hatusta.

Vaikkei kakku liippaa hirveän läheltä alkuperäistä ohjetta niin sisällöltään kuin olomuodoltaankaan, hyvää se oli silti. Tosi hyvää.

Näköjään vuonna 2011 olen tehnyt huomattavasti perinteisempään tyyliin runebergintorttuja..




RUNEBERGIN KAKKU

150 g voita
1 1/2 dl sokeria
1/2 dl siirappia
2 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl hasselpähkinäjauhetta
1 1/2 dl jauhettuja piparkakkuja
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl kardemummaa jauhettuna
1 1/2 dl maitoa

kostuttamiseen vettä, sokeria ja rommiaromia

koristeluun sokerikuorrutetta ja vadelmahilloa


Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi. Lisää kananmunat ja siirappi ja jatka vaahdottamista.

Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sekoita ne vähitellen vaahdon joukkoon.

Lopuksi lisää maito ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Kaada taikina voideltuun vuokaan ja paista 175 asteessa noin 50 minuuttia. Kokeile tikulla kakun kypsyys.

KOSTUTUS

1/2 dl vettä
2-3 rkl sokeria
1 tl rommiaromia

Sulata sokeri veteen kattilassa liedellä. Anna nesteen hieman jäähtyä. Sekoita rommiaromi joukkoon ja kostuta kakku.

KORISTELU

2 dl tomusokeria
1 rkl vettä

vadelmahilloa

Lisää vesitilkka tomusokeriin ja sekoita tasaiseksi kuorrutteeksi. Koristele kakku kuorrutteella ja vadelmahillolla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti