keskiviikko 21. toukokuuta 2014

Suussasulava kolmen kerroksen leivos



Tämän vuoden synttärikakuksi valikoitui monien makujen juustokakku. Kolme eriväristä kerrosta teki kakusta ei pelkästään herkullisen vaan myös todella näyttävän, eikä se niin ollen ihmeempiä koristeita enää kaivannut. Täytteiden maut sopivat loistavasti yksiin ja ne ikäänkuin kevenivät ylöspäin. Siinä missä suklaapohja oli tosi täyteläinen, marjavaahto taas toi tarvittavaa raikkautta. Tuorejuustokerros taas, noh, oli juurikin niin makoisaa kuin juustokakut on.

Jos haluaa vaihtelua perinteiselle kermakakulle, niin tässä varteenotettava vaihtoehto. Kakusta saa juhlapöytään syötävän hyvännäköisiä leivospaloja. Toki sen voi myös laittaa kokonaisena tarjolle.




MARJAINEN TUOREJUUSTOBROWNIE

200 g voita
200 g tummaa suklaata
1 dl hassel- tai muita pähkinöitä
4 dl tomusokeria
3 kananmunaa
1½ dl vehnäjauhoja
1 rkl rypsiöljyä

400 g maustamatonta tuorejuustoa
2½ dl tomusokeria
½ tl vanilja-aromia tai 1 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa


3 dl kuohukermaa
1¾ dl tomusokeria
3 dl vadelmia (käytin marjasekoitusta)





Ota voi hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Sulata suklaa mikrossa pienellä teholla välillä sekoittaen. Rouhi pähkinöitä pienemmäksi.

Vaahdota voi ja tomusokeri. Lisää kananmunat yksitellen joukkoon ja jatka vaahdottamista.

Lopuksi sekoita taikinan joukkoon jauhot, pähkinät sekä sula suklaa.

Levitä taikina tasaisesti joko 20x30 cm kokoiseen vuokaan tai isoon pyöreään irtopohjavuokaan (käyttämäni vuoan halkaisija oli 26 cm). Vuoka kannattaa vuorata leivinpaperilla sekä levittää reunoille kevyesti öljyä. Jätä suklaapohja hetkeksi odottamaan ja tee seuraavaksi tuorejuustotäyte.

Sekoita tuorejuusto, tomu- ja vaniljasokeri sekä kananmunat vatkaimella notkeaksi. Levitä seos suklaapohjan päälle uunivuokaan.

Paista 175 asteessa 30-40 minuuttia tai kunnes juustotäyte alkaa rusehtumaan reunoista.

Anna paistoksen jäähtyä täysin ennen kuin teet päällisen. Brownien voi myös tehdä edellisenä päivänä ja levittää kermavaahtopäällisen vasta juuri ennen tarjoilua.

Päällistä varten vaahdota kerma ja tomusokeri jämäkäksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sulatetut ja valutetut marjat, mikäli käytät pakasteita. Jos vadelmat eivät ole kotimaisia, ne täytyy kiehauttaa ja jäähdyttää ennen vaahtoon lisäämistä.

Levitä kermavaahtoseos tasaisesti brownie-paistoksen päälle ja leikkaa annospaloiksi, mikäli et tarjoa kakkua kokonaisena.




Ohje on satunnainen reseptibongaus Helsingin Sanomista. Alunperin se on kirjasta Leivonnaisia herkkusuille: kuuluisan konditorian suosikkireseptit.

3 kommenttia:

  1. Miten luulet leivonnaisten kestävän pakastamisen? Tarkoitus olis leipoa vastaavia ylioppilasjuhliini, mutta mitenkään en ehdi tehdä kaikkea edeltävänä iltana. Leivosten ei kuitenkaan tarvitsisi olla pakastimessa kuin pari päivää, joten mitä luulet, onnistuisko? :-)

    VastaaPoista
  2. Moi Viivi!

    Luulen, ettei ainakaan suklaapohja ja tuorejuustokerros mene miksikään pakastettaessa. Ei ainakaan vastaanvanlaisten leivonnaisten mitä itse joskus laittanut pakastimeen maku tai koostumus merkittävästi ole muuttunut.

    Tuosta kermavaahdotäytteen säilymisestä ei itsellä kokemusta, mutta toisaalta pakastetaanhan kokonaisia täytekakkujakin.

    Mites, onnistuisiko aikataulujen suhteen kahden alimmaisen kerroksen pakastus ja kermavaahtopäällisen levitys vasta sulatuksen jälkeen?

    Tsemppiä juhlajärjestelyihin :)

    VastaaPoista
  3. Juu niin ajattelinkin, että kermavaavtopäällisen jättäisin levitettäväksi pakastuksen jälkeen, unohdin sen vain näköjään kirjoittaa! Jee huippujuttu, ehkä saadaan sittenkin juhlat aikaan :-)

    VastaaPoista