sunnuntai 5. elokuuta 2012

Vaniljainen mustikkapiirakka


Nyt marjasesongin aikaan monen kotona herkutellaan mustikkapiirakalla. Varioita piirakkaan löytyy vaikka miten paljon. Ehkä perinteisin tapa on ripotella mustikat pohjalle ja levittää niiden päälle kermaviili-kananmuna-sokeriseos. Se on hurjan hyvää (ehkä parasta), sitäkin on tullut tänä kesänä tehtyä. Kokeilunhalusta tein tällä kertaa Kinuskikissan herkulliselta kuulostavan vanilja-mustikkapiirakan.

Piirakka on helppo tehdä, vaikka ensivaikutelma on hieman työläs pohjineen ja kiisseleineen. Eri työvaiheet kuitenkin limittyvät mukavasti, pohjan viilentyessä jääkaapissa on hyvin aikaa tehdä kiisseli jne. Toki ainahan hommaa helpottaa valmispohjan käyttö, se on hyvin suosittu tuote myöskin meidän keittiössä.

Seurasin orjallisesti Kinuskikissan ohjeistusta, ne kun tunnetusti toimivat. Ainoastaan pohjasta jätin kardemummamausteen pois, arvelin sen olevan niin parempaa. Nämä ovat niitä makuasioita tietysti.

Ohje on mitoitettu halkaisijaltaan melko kookkaalle vuoalle (26-28 cm).

pohja:
150 g margariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
(1 rkl kardemummaa)

täytekiisseli:
¾ dl perunajauhoja
½ dl sokeria
4 dl kevytmaitoa
1 keltuainen
1 vaniljatanko
200 g vaniljarahkavalmistetta (Sunnuntai)
1 kananmuna

pinnalle:
6 dl mustikoita
2 rkl perunajauhoja
2 rkl sokeria

Sekoita pohjan kuivat aineet kulhossa sekaisin. Vaahdota toisessa kulhossa huoneenlämpöinen margariini ja sokeri. Riko kananmuna sekaan ja jatka vatkaamista. Lopuksi lisää kuivat aineet ja sekoita taikina tasaiseksi.

Muotoile taikina yhdeksi köntiksi ja vuoraa esimerkiksi kelmulla. Laita taikinapaketti hetkeksi jääkaappiin kovettumaan.


Tällä välin tee vaniljakiisseli. Mittaa kattilaan perunajauhot ja sokeri. Kuumenna kattilaa miedolla lämmöllä ja lisää maito vähitellen sekaan. Sekoita keltuainen joukkoon vispilällä. Lisää halkaistu vaniljatanko. Muista hämmentää maitoa koko ajan. Kun maito pulpahtaa muutaman kerran, ota kiisseli pois liedeltä.

Poista kiisselistä vaniljatanko. Jos vaniljan makua haluaa tehostaa, kannattaa kaapia myös sisuksen siemenet. Lopuksi lisää kiisselin sekaan vaniljarahkavalmiste sekä kananmuna huolellisesti sekoittaen.

Ota pohjataikina jääkaapista ja voitele vuoka. Taputtele taikina tasaisesti vuokaan. Jos taikina tarttuu näppeihin, kannattaa ottaa avuksi vehnäjauhot. Kun pyörittelee sormenpäitä jauhoissa, taikinan levitys onnistuu helposti.

Levitä kiisseli pohjan päälle. Itselläni kiisselistä tuli melko tönkköä, mutta kuitenkin levittyvää. Sekoita mustikat, perunajauhot ja sokeri, varsinkin jos käyttää pakastettuja marjoja. Tuoreita marjoja käytettäessä perunajauhoja ei välttämättä tarvitse.

Paista piirakkaa uunista riippuen 175-200 asteessa 45 minuuttia. Piirakan suojaaminen foliolla kannattaa, näin reunojen pohjataikina ei pääse tummumaan ikävästi.


Piirakasta saa leikattua viivasuoria ja nättejä paloja, kun malttaa antaa piirakan tekeytyä ja jähmettyä kunnolla. Mieluiten siis seuraavaan päivään. Toki se on pelkkä kosmeettinen haitta, sillä piirakkaa pystyi tarjoamaan jo muutaman tunnin päästä, niin kuin kuvista on nähtävissä. Täyte ei ollut valuvaa ja pohja leikkautui helposti liikaa murenematta.

2 kommenttia: