perjantai 25. helmikuuta 2011

Uusimaa: Kaalikääryleet eli dolmat


KAALIKÄÄRYLEET

4-6 hengelle

1 iso, löyhä kaalinpää
vettä
suolaa

Täyte:
1 1/2 dl puuroriisiä + vettä + suolaa
500 g jauhelihaa
1 sipuli + 1/2 rkl voita
1/2 dl korppujauhoja
1 muna
suolaa
hienonnettua kaalia
2 dl kermaa tai kaalin keitinlientä tai molempia paistamiseen
1 rkl voita ja
1-2 rkl siirappia

Koverra kaalista kanta ja pane kaali kiehuvaan suolalla maustettuun veteen.

Keitä kaalia, kunnes lehdet tulevat taipuisiksi. Nosta kaali kattilasta vadille valumaan ja jäähtymään. Keitä riisit täytettä varten suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan.

Kuori ja hienonna sipuli, kuullota se pannussa kuumennetussa voissa ja jätä jäähtymään. Irrottele kaalista päällyslehdet, ohenna lehtiruoti ja levitä lehdet työlaudalle. Hienonna sisälehdet täytettä varten.

Sekoita riisiin jauheliha, korppujauhot, kuullotettu sipuli, muna, mausteet, kermaa tai keitinlientä ja hienonnettua kaalin sisustaa. Sekoita täyte tasaiseksi ja tarkista maku.

Pane iso lusikallinen täytettä jokaiselle kaalinlehdelle. Käännä lehden reunat sivuilta täytteen päälle ja kääri tiiviiksi kääryleeksi.

Kuumenna uuni 225 asteeseen, pane uunipannuun voita ja anna sen sulaa lämpiävässä uunissa. Lado kääryleet pannuun vieri viereen, liitoskohta pohjaa vasten.

Työnnä pannu uuniin ja anna kääryleiden ruskistua. Käännä kääryleitä paistumisen aikana ja valuta pinnalle siirappia. Valele välillä pannuun kertyneellä paistoliemellä.

Kaalikääryleet paistuvat tunnissa, mutta on eduksi, jos voit hauduttaa niitä vielä jälkilämpimässä uunissa. Tarjoa kääryleiden lisänä sokeroitua puolukkasurvosta.

(Lähde: Riitta Pojanluoma "Perinnemakuja maakunnista")

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti