sunnuntai 16. tammikuuta 2011

Pohjanmaa: Narajutesjuusto-lihasoosi (kurikkalainen palapaisti)


Näin houkuttelevan kuvan ansiosta tammikuun maakunnaksi valikoitui Pohjanmaa. Itselleni melko tuntemattomia reseptejä sieltä päin löytyy monia, nyt ihan ensimmäiseksi kokeiluun päätyi siis tämä lihapata, mikä ei kylläkään melko eksoottinen ole.

Reseptin raaka-aineet ovat mukavan simppelit, näillä mentiin:


NARAJUTESJUUSTO-LIHASOOSI

1,2 kg naudan paistia, kuutioina
2 rkl voita + 1 rkl öljyä
4 rkl vehnäjauhoa
n. 8 dl vettä
1 rkl suolaa
1 rkl mustapippurirouhetta
pala lanttua
3 porkkanaa
2 sipulia
300 g leipäjuustoa kuutioina
(maustekurkku kuutioina)

Ruskista lihakuutiot kuumennetussa rasvassa, pannun koosta riippuen 3-4 erässä, ja kaada pataan. Ruskista jauhot kevyesti pannuun jääneessä rasvassa ja kaada lihojen joukkoon pataan. Huuhdo pannu vesitilkalla ja lisää pataan. Lisää vettä ja kuumenna kiehuvaksi.

Kuutioi lanttu ja lisää pataan. Kuutioi porkkanat ja hienonna sipuli, lisää pataan kun lihat ja lantut ovat jonkin aikaa kypsyneet. Hauduta ruoka kypsäksi, tarkista maku ja lisää juustokuutiot ja maustekurkkukuutiot juuri ennen tarjoilua.

(Lähde: Riitta Pojanluoma "Perinnemakuja maakunnista")

Kiva ohje, helppo oli näin amatöörinäkin valmistaa. Ainut asia mitä en ohjeen mukaan tehnyt, oli vehnäjauhojen lisäys pataan. Yritin ruskistaa jauhoja, mutta sain aikaiseksi vain todella epämääräisen näköistä klimppiä, joten jätin ne lisäämättä. En uskaltanut siten mahdollisesti pilata hyvältä vaikuttanutta ruokaa.

Padasta tuli mainiota! Yllätyin itsekin miten onnistuin niin hyvin :) Jo niin herkulliselta kuulostavat raaka-aineet takasivat aivan loistavan maun. Suosittelen tätä ehdottomasti, on kokeilemisen arvoinen resepti.

Tältä se sitten näytti:


Ja annoskuva (tässä käytössä tosi pieni lautanen, lihapalat varsinkin näyttävät hassun suurilta, mikä siis johtuu lautasen koosta):

2 kommenttia:

  1. Nami, hyvät raaka-aineet, joten pakko olla hyvää! :) Ite ruskistan kastikkeisiin yleensä vehnäjauhoja+rasvaa pannulla ja siitä tulee aina semmoista klönttiä, mutta kun se lisää sinne veden sekaan, niin se kyllä sitten liukenee sinne hetken päästä ja kastikkeesta tulee sellaista kastikemaista. :D Että tässäkin varmaan sama homma. :)

    VastaaPoista
  2. Hyvä tietää, täytyy uskaltaa seuraavalla kerralla vaan jatkaa sen vehnäjauhon kanssa eikä hannata.. Tämä(kin) muuten paljastaa miten noviisiruuanlaittaja olen ;)

    VastaaPoista