torstai 12. tammikuuta 2012

Homma ohi!

Nyt on tullut loppusanojen aika tässä koko viime vuoden kestäneessä omassa pikku projektissa. Koko hommahan lähti alunperin siitä, kun viime vuoden tammikuussa sain lahjaksi Riitta Pojanluoman Perinnemakuja maakunnista -kirjan. Päätin tuolloin kirjan myötä tutustua suomalaisiin perinneruokiin kokeilemalla joka kuukausi eri maakuntien reseptejä.

Tuon tarkemmin en projektin etenemistä suunnitellut, ja siihen nähden homma pysyi yllättävän hyvin kasassa loppuun asti ja mikä tärkeintä, radikaalia innostuksen puutetta ei ilmaantunut. Kaiken kaikkiaan olen tyytyväinen, että ylipäätään innostuin jotain tällaista puuhastelemaan.

Kuvassa teemaan käypänen omatekoinen ruisleipä, joulun alla tehty ensimmäinen kokeiluerä kyseessä.

Nämä kirjan reseptit tuli vuoden mittaan tehtyä:

SALAATTI JA LISUKE

kurkkusalaatti (kesäkuu)
munakastike (elokuu)
rosolli (joulukuu)

KEITTO

hernesrokka (tammikuu)
naurissosekeitto (maaliskuu)
kesäkeitto (kesäkuu)
kalakeitto (heinäkuu)
savuporo-aura-juustokeitto (syyskuu)

LIHARUOKA

kurikkalainen palapaisti (tammikuu)
kaalikääryleet (helmikuu)
vasikanpaisti (helmikuu)
savuhärkäpihvit (maaliskuu)
ruskea sipulikastike (toukokuu)
hirvipata (toukokuu)
lapskoussi (elokuu)
karjalanpaisti (marraskuu)

KALARUOKA

lohilaatikko (tammikuu)
silakkapihvit (helmikuu)
paistetut muikut (maaliskuu)
etikkasilakkarullat (heinäkuu)
uunisiika (elokuu)
paistetut ahvenfileet (lokakuu)

KASVISRUOKA

lanttulaatikko (joulukuu)

JÄLKIRUOKA

marjapöperö (tammikuu)
pasha (huhtikuu)
mämmi (huhtikuu)
ruis-puolukkavaahto (toukokuu)
tyrnimarjakiisseli (elokuu)
leipäjuustoa ja kermaa (syyskuu)
Ahvenanmaan pannukakku (lokakuu)
luumukiisseli (joulukuu)

SUOLAINEN LEIVONNAINEN

kalakukko (maaliskuu)
lohipiirakka (syyskuu)
kaalipiirakka (marraskuu)

MAKEA LEIVONNAINEN

Runebergin tortut (helmikuu)
Minna Canthin kakku (maaliskuu)
vappumunkit (huhtikuu)
Viipurinrinkelit (marraskuu)
Paraisten piparkakut (joulukuu)

JUOMA

raparperi-mansikkamehu (kesäkuu)

Ruokapöydän nurkkaus, joka samalla toimii bloggailun pääkallopaikkana. Pientä kuvamateriaalipulaa ehkä havaittavissa..?

Projektia aloitellessa toivoin, että sen myötä saisin kokemusta varsinkin lihojen ja kalojen käsittelystä. Kalojen perkaaminen ja putsaaminen jäi vieläkin kovin vähälle, mutta lihakönttejä tuli käsiteltyä aikaisempaa enemmän. Kaupan kalavalikoimista löytyi muutakin kuin lohta ja seitä, joten siltä osin kokemus kalaruoistakin kasvoi.

Reseptilistausta selaamalla huomaa, että liha- ja kalaruokien ohella varsinkin jälkiruokia on tullut tehtyä useita. Leipomukset jäivät vähemmälle, kuten myös kasvisruoat. Useimpia ohjeita voisin kuvitella tekeväni jatkossakin, mutta esimerkiksi mämmiä tuskin tarvitsee alkaa toiste paistamaan. Se jääköön sellaiseksi "kerran elämässä" -kokemukseksi.

Kaiken kaikkiaan suomalainen ruoka uppoaa meidän taloudessa hyvin. Oikeastaan ainoa (pieni) miinus oli joidenkin reseptien kohdalla mausteettomuus. Nyt kun itse olen yrittänyt opetella maustamaan ruokia, ja myös tottunut syömään kohtuu mausteista ruokaa, niin oli vähän outoa käyttää pelkkää suolaa ja pippuria. Toisaalta jotkut ruokalajit eivät kaipaa sen enempiä mausteita, niin voiko tätä nyt edes miinukseksi lukea. Vika taitaa löytyä täältä päästä.

Arkistojen uumenista jälleen, Anoppilan puupino syksyisenä päivänä kuvattuna.

Mutta tällaiseksi tämä projekti nyt sitten muotoutui. Hauska ihmetellä näin jälkeenpäin mitä tuli tehtyä. Minkähänlaisia juonikuvioita sitä tälle vuodelle keksisi..?

5 kommenttia:

 1. Ihan säikähdin, että meinaatko heittää hanskat tiskiin, mutta ei siis sinne päinkään! Ihana kuva tuo puupino, niin kaunis.
  Kiva, että suomalaisesta ruokaperinteestäkin löytyy ammennettavaa, itse olen kyllä monin osin kotimaisen perinteen fani! Hyvää uutta blogivuotta!

  VastaaPoista
 2. Huomasin tuon otsikkohomman myös jälkeenpäin, sehän on suoraan kuin iltapäivälehtien kannesta, yhtä skandaalinhakuinen ;)
  Kiitos samoin!!

  VastaaPoista
 3. ;) Muakin vähän alkuun hirvitti kun aloin tätä postausta lukea :D Kyllä oot paljon kaikkea jaksanut kokeilla. Ihailtavaa pitkäjänteisyyttä jota ei meikäläisestä löydy. Jännä nähdä mitä seuraavaksi :) Innostusta jatkoon!

  VastaaPoista
 4. Kiitti Katiskatar kannustavista sanoista :) Porskutellaan etiäpäin, tällä hetkellä pää tosin humisee tyhjyyttään, mutta eiköhän sitä kaikennäköistä kuitenkin keksi ennen pitkään ;)

  VastaaPoista
 5. Hatunnosto urakan suorittamisesta! Voisinkin kokeilla miten joku näistä suomalaisista perinneruoista uppoisi meidän nelikansalliseen kämppisporukkaan. Karjalanpiirakat saivat nenät nyrpistymään, mutta osa jopa maistettuaan hyväksi kehui. Pannari hillon ja kermavaahdon kera kyllä sulatti kaikkien sydämet :) Kivaa vuodenalkua vielä!

  VastaaPoista