maanantai 11. heinäkuuta 2011

Pippurinen lihavoileipäkakku


Halusin kokeilla erilaisen voileipäkakun tekoa, tämä on ollut jo pitkään suunnitelmissa. Helppo tehdä makeiden hyydykekakkujen tapaan, ainoastaan hapankorppupohja tuotti hieman ongelmia.

En saanut hapankorppuja tarpeeksi pieneksi muruiksi, joten pohjasta ei tullut kiinteä ja se ikävästi lohkeili kakkua leikatessa. Toinen syypää saattaa olla se, etten kostuttanut kakkua riittävästi. Kotioloissa tarjotussa kakussa tämä lohkeilu ei haitannut, mutta seuraavan kerran voisin kokeilla samantyyliseen kakkuun ihan perusleipäpohjaa.

Täyte sen sijaan onnistui aivan nappiin. Kivan pippurinen maku ja melko tuhti koostumus takasi maistuvuuden. Täyte oli vähän jopa liian raskas, selailtuani muita voileipäkakkujen ohjeita, huomasin niissä usein käytettävän raejuustoa. Se saattaisi hieman keventää täytettä eritoten tuorejuuston rinnalla. No, nämä ovat niitä kuuluisia makukysymyksiä ja vain kokeilemalla löytää mieluisan ohjeen.


HYYDYTETTY VOILEIPÄKAKKU

Pohja
n. 100 g hapankorppuja
n. 75 g sulatettua voita
maitoa kostutukseen

Täyte
130 g pippurista naudanpaistia leikkeleenä
puolikas punainen paprika
puolikas suolakurkku
1 varhaissipuli
200 g maustamatonta tuorejuustoa
n. puoli prk kermaviiliä
mustapippuria
2 liivatelehteä
tilkka vettä

Murskaa hapankorput pieneksi muruseokseksi ja lisää voisula sekoittaen. Painele massa leivinpaperilla vuoratun irtovuuan pohjalle (halk. 20 cm). Kostuta pohjaa maidolla.

Pilko leikkeleet, paprika, suolakurkku ja sipuli pieniksi kuutioiksi. Sekoita ne keskenään ja lisää joukkoon tuorejuusto ja kermaviiliä. Mausta mielesi mukaan, itse lisäsin mustapippuria.

Liota liivatelehtiä viisi minuuttia kylmässä vedessä. Lisää ne tilkkaan kiehuvaa vettä ja kaada neste täytteeseen sekoittaen. Kaada täyte pohjan päälle ja tasoita pinta. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään kuusi tuntia.

Yksinkertaisessa koristelussa käytin tuoretta oreganoa. Ehkä herneenversot olisivat parempi vaihtoehto, mutta sitä ei sattunut kotona olemaan. Eikä oregano suht voimakkaine makuineen hullumpi vaihtoehto lopulta ollutkaan.

1 kommentti:

  1. Pitäis olla kunnon monitoimikone tms, että saisi aina hyydykekakkujen pohja-aineen tarpeeksi pieneksi. Mulla kans aina sama ongelma, että sitten se lohkeilee rumasti :/

    Kerran yhdissä häissä oli tarjolla tällaista vastaavaa lohikakkua, se oli kyllä taivaallisen hyvää. Ei mitään havaintoa mitä siinä oli, mutta ainakin kylmäsavulohta ja mätiä koristeena päällä.

    Mun on kans pitänyt jo pitkään tehdä tuollainen joku suolainen hyydykekakku, mutta en ole saanut (sitäkään) aikaiseksi. Tuo olis kyllä sikäli hyvää kesäruokaa, ettei tarvi kypsentää mitään ja kuumentaa jo ennenstään 30-asteista kotia :)

    VastaaPoista