maanantai 18. heinäkuuta 2011

Kakkuilua


Viikonloppuna oli ilo ja kunnia tehdä tuttavien perheen rippijuhlille kakut, niin suolaiset kuin makeatkin. Lauantaipäivä meni melko lailla näiden kimpussa ahertaessa, kovin aikaa vievää hommaa mutta mukavaa sellaista.

Kuvasin kakut ennen kuljetusta juhlapaikalle, joten ne ovat vähän rumannäköisiä vielä vuoissaan. Vasta juhlapaikalla siirsin kakut tarjoilulautasille ja leikkasin ylimääräiset leivinpaperit ympäriltä pois.


TEX-MEX-VOILEIPÄKAKKU (Ohje Kinuskikissalta)

24 annosta
3 pkt (36 palaa) täysjyväpaahtoleipää

Broileritäyte:
450 g maustamattomia broilerinfileesuikaleita
1 pss Santa Marian fajita -mausteseosta
1/2 - 1 dl vettä
1 tlk (320 g) salsa mexicana -meksikolaiskastiketta
1 tlk (300 g) juustodippiä

Guacamoletäyte:
½ tlk (à 300 g) guacamoledippiä
1 punainen paprika

Kostutus:
1 ½ dl vettä
½ dl sitruunamehua

Kuorrutus:
½ tlk (à 300 g) guacamoledippiä
150 g ranskankermaa

Koristeeksi:
1 keltainen paprika
1 punainen paprika
1 kurkku
punasipulia
jääsalaattia
1 pss nachoja

Paista kanat kypsiksi ja lisää joukkoon veden kera fajita -mausteseos. Jäähdytä kanat ja leikkaa pienemmiksi paloiksi. Lisää sekaan salsa- ja juustokastikkeet.

Tee toinen täyte sekoittamalla guacamolen joukkoon pieneksi pilkottu paprika. Tähän täytteeseen olen lisännyt hieman myös ranskankermaa, se on helpommin levitettävissä siten.

Leikkaa paahtoleivistä reunat pois ja asettele ensimmäinen kerros (3x3 palaa) leivinpaperilla vuorattuun tarjoiluastiaan. Kostuta leivät ja levitä broileritäytteestä puolet.

Asettele toinen leipäkerros broileritäytteen päälle ja kostuta. Levitä guacamoletäyte tähän väliin. Toista samaan tapaan kolmanneksi kerrokseksi loput broileritäytteestä.

Lopuksi asettele vielä neljäs leipäkerros ja kostuta jälleen kerran. Suojaa kakku esimerkiksi tuorekelmulla ja laita jääkaappiin yön ajaksi tekeytymään. Kakun päälle voi laittaa jotain painoksi.

Seuraavana päivänä tee kakun koristelu. Sekoita guacamolesta ja ranskankermasta kuorrute ja levitä se kakun päälle. Koristele sivut nacholastuilla. Tee kakun päälle paprikoista, kurkuista, jääsalaatista ja punasipulirenkaista haluamasi koristelut.


Kaksi muuta suolaista kakkua olivat hyydytetyt kinkku-voileipäkakut. Pohjana on hapankorppu-voisulayhdistelmää lohivoileipäkakun ohjeella tehden.

Täytteen ideaa otin niin ikään Kinuskikissalta, tällä kertaa keikautetusta kinkkukakusta.

HYYDYTETTY KINKKUVOILEIPÄKAKKU

Pohja:
185 g hapankorppuja
100 g voita sulatettuna

4 rkl maitoa

Täyte:
4 liivatelehteä
250 g palvikinkkua
1 punainen paprika
2 ½ dl (n. 2 ruukkua) ruohosipulia
3 dl kuohukermaa
1 rs (á 200 g) mustapippurituorejuustoa
1/2 rs (á 200 g) yrttituorejuustoa
1 rs Felix tuorekurkkusalaattia
½ tl mustapippuria
½ dl vettä

Murskaa hapankorput pieneksi muruksi ja lisää voisula joukkoon sekoittaen. Painele seos leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuuan pohjalle. Kostuta maidolla.

Pilko kinkku, paprika ja ruohosipuli pieneksi paloiksi. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä viiden minuutin ajan. Lisää liivatteet kiehuvan veden joukkoon ja kaada seos tuorejuustojen sekaan. Samalla tuorejuustot hieman notkistuvat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Yhdistä kermavaahto, tuorejuustot, pilkotut kinkut, paprikat ja ruohosipulit sekä tuorekurkkusalaatti. Tarkista täytteen maku ja mausta tarvittaessa. Kaada taikina irtopohjavuokaan ja tasoita pinta.

Anna kakkujen hyytyä mielellään yön yli jääkaapissa. Koristele kakku esimerkiksi salaatinlehdillä, viinirypäleillä, kirsikkatomaateilla ja tuoreella oreganolla.


Makeat kakut olivat Hellapoliisin domino-minttukrokanttikakun ohjeella tehtyjä. Tein ohjeen tuplana, itselläni oli sen verran isommat vuuat käytössä.

DOMINO-MINTTUKROKANTTIKAKKU

Pohja:
350 g LU Domino Minttu keksejä
1 dl maitoa
2 rkl rypsiöljyä

Täyte:
10 liivatelehteä
5 dl vispikermaa
400 g vanilja tuorejuuston tyyppistä kasvirasvavalmistetta tai vaniljarahkaa
2 tl vaniljasokeria
400 g Marabou Minttukrokanttisuklaata
4 rkl vettä

Koristeluun:
tuoreita mansikoita
vaaleata suklaata rouheena
suklaasydänkoristeita

Murskaa dominokeksit ja lisää öljy joukkoon. Painele murska leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuuan pohjalle. Kostuta maidolla.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää vaniljatuorejuusto sekaan. Jatka vatkaamista. Lisää sekaan sulatettu suklaa ja vaniljasokerit.

Liota liivatelehtiä viiden minuutin ajan. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja sekoita ne kiehuvaan vesitilkkaan. Kaada liivateseos kakun täytteeseen ja sekoita hyvin.

Kaada täyte pohjamurskan päälle ja tasoita pinta. Anna hyytyä jääkaapissa mielellään yön yli. Koristele haluamallasi tavalla.

2 kommenttia:

  1. Wow! Ootpas ahkeroinut, tosi kauniita kakkuja! :))

    VastaaPoista
  2. Kiitti :) Vähän näitä jänskätti tehdä kun ei omaan kahvipöytään päätyneet, mutta onneksi homma sujui ihan mukavasti.

    VastaaPoista