sunnuntai 16. tammikuuta 2011

Tutustumista suomalaiseen ruokaperinteeseen


Lahjaksi saamani kirjan (Riitta Pojanluoma: Perinnemakuja maakunnista) selailu on todistanut sen, etten ainakaan liikaa tiedä suomalaisista eri alueiden perinneruuista puhumattakaan siitä, miltä useat niistä kenties maistuisivat. Vähän noloa mielestäni.

Sain tämän huomion pohjalta idean tutustua suomalaiseen ruokaperinteeseen ja kokkailla kirjan reseptejä mahdollisimman laajalti. Päädyin toteuttamaan "hankkeen" näin: teen joka kuukausi eri maakunnan ohjeiden mukaisia ruokia tai leipomuksia ja kerron niistä sitten täällä.

Maakuntia on yhdeksän: Varsinais-Suomi, Satakunta, Uusimaa, Häme, Pohjanmaa, Savo, Karjala, Lappi sekä Ahvenanmaa. Ilman omaa maakuntaa jää kolme kuukautta, ne voisivat olla huhtikuu (pääsiäinen/vappu), kesäkuu (juhannus) ja joulukuu (joulu). Tällöin teemana on edellä lueteltujen juhlien perinnereseptit yleisesti maakunnista riippumatta.

Tällä tavoin itsensä haastaminen vuoden mittaiseen virtuaaliseen maakuntamatkailuun reseptien testailu ei jää pelkäksi puheeksi. Itseäni on aina kiinnostanut oma isänmaa ja sen historia, joten ei ollenkaan huono idea tietää enemmän myös ruokaperinteistä. Nopealla vilkaisulla katsottuna kirja sisältää kyllä useita tuttuja tai tutun kuuloisia reseptejä, mutta että niitä olisi itse tehnyt, niin harvemmassa ovat ne.

Sitä en sitten tiedä, kuinka "oikeassa" kirjan reseptit ovat. Mielipiteitä ja eri versioita ruuista on varmasti, mutta tulen noudattamaan ruokaohjetta juuri siinä muodossa miten se kirjassa on esitelty. Toivon mukaan testaukseen päätyvien ohjeiden myötä viriäisi keskusteluakin.

Näin ollen tänä vuonna Puolen valtakunnan keittiössä kokataan pöperöitä ristiin rastiin kotimaata. Pääsen samalla kartuttamaan kokemusta eri toten lihan ja kalan käsittelystä.

2 kommenttia:

  1. Vaikuttaa mielenkiintoiselta kirjalta. Voisi melkein käydä kirjastosta tuon lainaamassa! :)
    Ja kiva idea kokeilla joka kuukausi ruokia eri maakunnista. Jään innolla odottamaan tuotoksiasi. :>

    VastaaPoista
  2. Minä ainakin tykkään tästä kirjasta, ohjeet melko simppeleitä ja ei tarvitse turhia "kikkailla", sopii mulle oikein mainiosti. Ja jos tykkää suomalaisesta ruuasta niin kannattaa tutustua.

    Saapa nähdä kuinka innostus pysyy koko vuoden, tällä tavoin ei reseptien testailu ainakaan jää pelkäksi puheeksi ;)

    VastaaPoista