keskiviikko 19. tammikuuta 2011

Pohjanmaa: Hernesrokka


Perinneruokien parissa jälleen. Hernesrokan resepti oli ehdottoman varmasti kokeiltavien listalla, sitä se on ollut jo kauemman aikaa, ei vaan ole saanut aikaiseksi. Se hyvä puoli tässä projektissa onkin, että tulee tehtyäkin eikä vaan aina meinattua.

Hernesoppa on maistunut minulle ihan purkkiversionakin aina, sillä en yllättynyt lainkaan miten maukasta tämä omakeittelemä keitto oli. Ja vaivaton tehdä, kunhan vaan muistaa laittaa herneet likoamaan yön ajaksi niin muuten mitään suurta vaivannäköä tämä ei vaadi.

HERNESROKKA

2 1/2 l vettä
200 g kuivia herneitä
1 dl ohraryynejä
1 kg lihaisia luita (lammasta, sikaa)
4 - 5 maustepippuria
suolaa
2 dl maitoa
1 rkl ohrajauhoa

Pane herneet ja ohraryynit veteen (2 1/2 l) likoamaan yön ajaksi. Ruskista luut padassa tai uunissa pellillä. Keitä herneet ja ryynit liotusvedessään. Lisää ruskistetut luut, pippurit ja suolaa. Keitä 30 - 40 minuuttia. Ota keitosta luut vadille ja irrottele niistä lihat. Sekoita ohrajauhot maitoon ja suurusta keitto. Keitä vielä 10 minuuttia, lisää lihat ja tarkista maku.

(Lähde: Riitta Pojanluoma "Perinnemakuja maakunnista")


Omat luuni olivat sen verran lihattomat, ettei niistä kovin paljoa irronnut. Tai sitten vaan olin liian ronkeli, koska en laittanut ihan kaikkea mahdollista ei-niin-hyvältä näyttävää lihaa mukaan. Makua ja rasvaa niistä kuitenkin irtosi, joten lihattomuus ei päässyt haittaamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti