sunnuntai 11. syyskuuta 2011

Lappi: Savuporo-Aura-juustokeitto


SAVUPORO-AURA-JUUSTOKEITTO (nykysovellus)

4 ruokailijalle
200 g savuporonpaistia
1 sipuli
1 rkl voita tai öljyä
8 dl vettä
1 tl lihaliemijauhetta
40-50 g Aura-juustoa
mustapippuria myllystä
(suolaa)
2 rkl ohrakasta
1 dl kuumaa vettä
pinnalle ruohosipulia

Leikkaa savuporonpaisti pieniksi kuutioiksi. Hienonna sipuli. Kuullota sipuli kattilassa kuumennetussa voissa, lisää savuporokuutiot ja sekoita hetken aikaa.

Lisää vesi, liemijauhe, Aura-juusto ja mausteet. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä hetken aikaa. Sekoita ohrakas kuumaan veteen ja lisää suuruksena kiehuvaan keittoon.

Lisää kerma ja tarkista maku. Savuporo ja Aura-juusto ovat suolaisia. Varo siis liikaa suolaisuutta. Silppua valmiin keiton pinnalle ruohosipulia.

Savuporokeitto on oiva eväs vaikka termospulloon pantavaksi ja hyvän illallisen alkukeitto.

Ohje: keittiömestari Tero Mäntykangas, Lapland Hotels

(Lähde: Riitta Pojanluoma "Perinnemakuja maakunnista")


Itse tein keiton pakastetusta poron jauhelihasta. Yllätyin lopputuloksesta, todella loistavaa soppaa. Epäilys oli suuri, ainakin vielä siinä vaiheessa kun ruskistin lihaa, tuoksu nimittäin ei ollut mitenkään houkutteleva. Tai sitten en vain ole tottunut, pannulta kun yleensä löytyy nauta- tai sika-nautajauhelihaa.

Suolaa en lisännyt, Aura-juusto piti riittävästä suolaisuudesta huolen. Silmämääräisesti ripsautin sitä keiton sekaan, meni ehkä vähän enemmän kuin ohje neuvoo. Luulenpa, että ilman Aura-juustoa keitto ei olisi ollut läheskään näin makoisaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti