torstai 15. syyskuuta 2011

Maa-artisokkakeitto


Aika usein olen ennenkin joutunut toteamaan, etten ole jotain tiettyä tuotetta tai raaka-ainetta maistanut ikinä koskaan. Nyt on taas sen hetki ja makunystyräni ovat yhden kokemuksen rikkaampia.

Tällä kertaa tutustumisen kohteena oli maa-artisokka. Sen verran jännä kasvi on kyseessä, että täytyi ihan ottaa wikipedia avuksi: "Maa-artisokka, jota kutsutaan toisinaan myös mukula-artisokaksi, on Perusta kotoisin oleva intiaanien viljelykasvi. Se ei ole mitenkään läheistä sukua latva-artisokalle, vaan se kuuluu auringonkukkien sukuun. Maa-artisokka muodostaa syötäviä maanalaisia mukuloita, joista sitä myös kasvatetaan samaan tapaan kuin perunaa. Mukulat sisältävät runsaasti inuliinia sekä jonkin verran hedelmäsokeria."

Ai jaa, olen aina kuvitellut, että maa- ja latva-artisokat ovat sukulaiskasveja. Serkuksia vähintään. Jälleen tuli opittua jotain uutta siis. Itse kasvin mausta sen verran, että tykkäsin kyllä. Yritin keiton raaka-aineita miettiessä pitää mielessä maa-artisokan hienostuneen maun ja olla peittämättä sitä jollain voimakkaammalla. Miinusta en anna muusta kuin ulkomuodosta, nämä ovat huomattavasti työläämpiä kuorittavia kuin muut juurekset.


MAA-ARTISOKKAKEITTO

500 g maa-artisokkia
1 pieni lanttu
1 iso sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 luomukanaliemikuutio
pieni pala koskenlaskija-sulatejuustoa (voimakas)
suolaa
mustapippuria
cayennepippuria

Kuori ja paloittele maa-artisokat ja lanttu. Kuori ja lohko myös sipulit. Laita ainekset liemikuution kera kattilaan ja kaada vettä niin paljon, että kasvikset peittyvät. Keitä kunnes maa-artisokat ja lantunpalaset ovat pehmenneet.

Soseuta keitto esimerkiksi sauvasekoittimella. Lisää sekaan sulatejuusto ja mausteet. Anna hautua liedellä vielä sen aikaa kunnes juusto on sulanut.

PS. Luin jostakin vinkin, että maa-artisokkia kannattaa kuorimisen jälkeen laittaa kylmään veteen. Suosittelen testaamaan, sillä niistä tuli hetken likoamisen jälkeen kivan rapsakoita naposteltavia.

3 kommenttia:

  1. Uusiin raaka-aineisiin tutustuminen on minustakin jännittävä osa ruokaharrastusta, jos sitä nyt voi siksi kutsua. Maa-artisokka on itsellenikin vielä kysymysmerkki, ravintolassa sitä muistaakseni on tullut jonkin annoksen yhteydessä maistettua, mutta kunnollista mielikuvaa sen mausta en voi sanoa vielä omaavani. Sosekeitto on takuulla hyvä keino tehdä tuttavuutta. :)

    VastaaPoista
  2. Kerta toisensa jälkeen saan ihmetellä miten paljon itselle uusia ruokia ja raaka-aineita on olemassa :) Uudet makukokemukset on aina jees. Ainakin useimmiten ;) Mukava kuulla että muillakin samantapaisia kokemuksia.

    VastaaPoista
  3. Hienosti toimii yhdessä lanttu ja maa-artisokka. Versioin ohjetta sen verran, että Koskenlaskijan tilalla oli 2dl kermaa, sipulina oli kolme salottisipulia ja kanaliemen sijaan oli kasvisliemi. Toimii!!

    VastaaPoista