torstai 22. syyskuuta 2011

Lappi: Lapin leipäjuustoa ja kermaa


LAPIN LEIPÄJUUSTOA JA KERMAA

Pane juusto, jos se on pieni, tai juustosta leikatut annospalat piirasvuokaan ja kaada päälle kermaa. Kuumenna uunissa 200 asteessa noin 10 minuuttia eli kunnes juusto on kuumaa ja pinta on saanut kauniin värin.

Tarjoa lisänä hilloja eli lakkoja tai lakkahilloa. Kaneli sopii myös leipäjuustoherkun mausteeksi: sirota kanelia juustolle ja kerman joukkoon ennen lämmittämistä.

Vanha tapa on nauttia leipäjuustoa kahvissa. Paloittele leipäjuustoa kahvikuppiin ja kaada kahvia päälle. Juo kahvi päältä ja kaada uusi kupillinen. Näin lämmennyt leipäjuusto syödään lopuksi sokerilla maustettuna lusikalla.

(Lähde: Riitta Pojanluoma "Perinnemakuja maakunnista")


Tällä tavoin tehtynä leipäjuusto maistuu ihan hyvältä, makeutetun hillon kera kun syö. Itse tosin tykkään enemmän tavasta, jolla äitini samantapaisen leipäjuustojälkiruoan valmistaa. Eli yksinkertaisesti paistetaan leipäjuustopalasia pannulla ilman kermaa ja lopuksi makeutetaan hunajalla. Juusto lämpenee ja pehmenee tällöin mukavasti.

Paistamisessa leipäjuustosta irtoaa ihanaa kinuskia, siitä onkin aina "kädenvääntöä" kuka sen herkun lopulta lautaselleen saa. Ja kuten kirjan ohjeessa, meilläkin nautitaan juuston lisänä erilaisia hilloja tai makeita kastikkeita. Namskis.. Vesi herahti kielelle, tämä on kyllä yksi suosikkijälkkäreistäni ehdottomasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti