lauantai 21. toukokuuta 2011

Häme: Hirvipata venäläiseen tapaan (nykysovellus)


HIRVIPATA VENÄLÄISEEN TAPAAN

1 kg hirven paistia
1 1/2 tl suolaa
1 tl mustapippuria
50 g voita paistamiseen
1 keräkaali (n. 600 g)
2 kkp (n. 3 dl) silputtuja kasviksia: papuja, purjoa, selleriä, porkkanaa
1 kkp (n. 1 1/2 dl) hienonnettuja metsäsieniä
2 dl smetanaa
2 rkl tomaattisosetta
1 dl lämmintä vettä (lihaliemikuutio)

Leikkaa huoneenlämpöinen liha viipaleiksi. Kuumenna voi pannussa ja ruskista siinä lihaviipaleet molemmin puolin. Mausta suolalla ja pippurilla.

Voitele iso uunivuoka tai pata voilla ja vuoraa se kaalinlehdillä. Pane ruskistetut lihaviipaleet vuoan pohjalle. Levitä kasvikset ja sienet vuokaan lihaviipaleiden päälle.

Sekoita keskenään smetana, tomaattisose ja vesi (lihaliemikuutio) ja kaada seos vuokaan ainesten päälle. Peitä ruoka kaalinlehdillä ja pane uuniin 175 asteeseen. Kypsennä ruokaa reilu tunti. Jos kaalinlehdet tummuvat liikaa, peitä ruoka kannella. Ohje: Inkalan kartano, Hattula.

(Lähde: Riitta Pojanluoma: "Perinnemakuja maakunnista")

Jos kirjan resepti on nykysovellus, niin tämä hirvipata on sitten omasovellus. Eli muutoksia reseptiin tein aika reilulla kädellä, mm. metsäsienet jätin kokonaan pois. En vieläkään ole opetellut syömään sieniä.

Keräkaalin korvasin ruusukaaleilla sekä lihaliemen määrää lisäsin reilusti. Suolaa ja mustapippuria laitoin ohjetta enemmän. Kasviksina käytin purjoa, sipulia, varsiselleriä sekä muutaman porkkanan. Smetana teki liemestä ihanan tuhdin ja liha oli laadukasta, hyvä pata tuli näinkin.

Taustalla näkyy ennestään tutut paahdetut potut, joihin sain hölvättyä loput salaatinkastikkeesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti