maanantai 18. huhtikuuta 2011
Turkinpippuri- ja tutti fruttivaahtokarkit
Viime kesänä tein ensimmäistä kertaa vaahtokarkkeja, mutta silloin en maustanut niitä mitenkään. Halusinkin kokeilla vaahtiksien tekoa uudemman kerran ja kikkailla eri makuisten crushien kanssa. Kokeilu kannatti, nämä maustetut versiot olivat tosi paljon parempia.
VAAHTOKARKIT
2,4 dl tomusokeria
öljyä
2 rkl ja 2 1/2 tl liivatejauhoa
1,2 dl + 1,2 dl vettä
4,8 dl sokeria
1,2 dl vaaleaa siirappia
1/4 tl suolaa
2 munanvalkuaista (saa olla mahdollisimman isokokoisia)
1 rkl vaniljasokeria
- öljyä ja tomusokeroi vuoka
- mittaa liivatejauhot suureen kulhoon ja kaada toinen osa vedestä päälle
- mittaa paksupohjaiseen kattilaan sokeri, siirappi, loput vedestä ja suola
- keitä matalalla lämmöllä kunnes sokeri sulaa
- lisää sitten lämpöä ja anna seoksen kuumentua 116 asteiseksi
- kaada kuuma seos veteen imeytyneen liivatejauhon päälle ja sekoita
- vatkaa seosta kunnes se on noin kolminkertaistunut
- vatkaa eri kulhossa valkuaiset kovaksi vaahdoksi
- yhdistä seokset ja mausta haluamalla tavalla
- kaada taikina vuokaan, tomusokeroi pinta ja anna jähmettyä vähintään kolme tuntia
- leikkaa jähmettyneestä taikinasta haluamasi kokoisia paloja
- pyörittele vaahtokarkkipalasia vielä tomusokerissa
Eihän nämä mitään kaunokaisia ole mutta oikein herkullisia. Sokerihumala on taattu kun näitä muutaman mussuttaa. Joku kerta voisi ehkä yrittää pursottaa taikinasta pötköä, saisikohan tällöin vähän siistimpää jälkeä..?
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Nää oli kyllä tosi hyviä!! Mutta mitä tossa ohjeessa tarkottaa nuo kaks eri määrää liivatejauhetta..? Onko sulla ihan lämpömittari tuota varten? Täytyy vissiin olla. Kesällä nähdään taas!! =)
VastaaPoistasiistiksi ne saa kun leikkaa veitsellä joka on kastettu kuumaan veteen.. vähän kun leivosta leikkais.
VastaaPoistakoita ens kerralla pyöritellä valmiit perunajauhon ja tomusokerin sekotuksessa.. jossain sellasessa kaupankin vaahtikset on eikä niistä tule niin äiteliäkään.
Titta: molemmat määrät on tarkoitettu siihen samaan kulhoon ja olen ymmärtänyt että liivatetta kannattaa laittaa suht tarkasti (helposti tulee liian tönkköä taikinaa).
VastaaPoistaEka kerralla tein ilman mittaria ja yllättävän hyvin onnistui. Netistä löytyy vinkkiä siihen miten arvioida sokeriseoksen oikea kuumuusaste. Nyt käytössä oli mittari ja olipa huoletonta kytätä vain lämpötilaa, ei tarvinnut arvailla. Mittari on muutamalla eurolla Ikeasta hankittu ja pelittänyt vallan mainiosti.
Aleksi: kiitti hyvistä vinkeistä! Varsinkin toi pottujauhon käyttö kuulostaa fiksulta, hirvitti oikein pyöritellä jo valmiiksi niin äiteliä vaahtiksia tomusokerissa..