maanantai 25. huhtikuuta 2011

Pääsiäinen: mämmi

Toinen pääsiäisen perinneruokakokeiluista oli mämmi. Sen valmistaminen vei melkein koko päivän, ensin kuusi tuntia imellyttämiseen ja sen perään kolme tuntia kypsennykseen. Melko vaivalloista siis.


Lopputulos oli hyvä, ihan mämmiksi tunnistettava maku. Tein makuvertailun kaupan mämmiin, joka meillä sattui olemaan Elosen mämmiä. Vasemmalla puolella on omatekoinen ja oikealla Elosen mämmi.

Maku näissä oli melko sama, mutta Elosen mämmissä käytetty sokeroitu appelsiinin kuori toi siihen pienen kivan vivahteen. Lisäsin sitten ennen pakastimeen laittoa tuohon omatekoiseenkin mämmiin hieman appelsiinimarmeladia, sillä sain samankaltaisen maun siihen.

Ohjeen otin täältä, mutta pienensin sitä roimasti. Ohjeen määrillä tehtynä mämmiä olisi tullut aivan liian paljon meille kahdelle.

MÄMMI

1 1/2 l vettä
250 g mämmimaltaita
400 g ruisjauhoja
1/4 tl suolaa
1/4 dl siirappia
1 1/2 rkl jauhettua pomeranssinkuorta

Sekoitin jauhot ja maltaat keskenään. Laitoin kiehautettua vettä aina 2 1/2 dl kerrallaan kulhoon ja jauhoseosta vajaa pari desiä. Sekoitin survimella (ihan käsin, ohjeessa neuvotaan myös vatkainta käytettäväksi) seoksen tasaiseksi ja lisäsin jauhoja hieman pinnalle. Se estää pinnan kuorruttumisen. Sitten annoin taikinan imeltyä liinan alla. Tein tällä tavoin yhteensä kuusi kertaa aina noin tunnin välein.

Imellytysrumban jälkeen kun kaikki jauhot oli sekoitettu taikinaan, kaadoin massan kattilaan ja keitin sitä noin vartin verran. Sitä oli hämmennettävä koko ajan ja ohjeessa varoiteltiinkin, että mämmi on erittäin herkkä palamaan pohjaan. Lopuksi lisäsin mausteet ja annoin massan jäähtyä ennen sen lisäämistä uunivuokiin. Vuuat kannattaa jättää melko vajaiksi, sillä mämmi saattaa kuohua uunissa. Mämmiä paistetaan 150 asteessa noin 3-4 tuntia.

Mämmiä säilytetään viileässä ja syötävää se on noin kolmen päivän päästä. Maistamista joutui siis odottelemaan monta päivää. Tietty olisi heti tehnyt mieli maistella mämmiä sen valmistusurakan jälkeen.

3 kommenttia:

  1. Mun piti kans tehä mutta jotenkin ei löytynyt aikaa ja kun sattui ilmakin olemaan liian hieno sisällä kökkimiseen niin jätin tekemättä. Ostin mämmimaltaatkin valmiiks... Säilyyhän ne kyllä. =)

    VastaaPoista
  2. Biber82: Kiitti, kaikenlaista puuhaa sitä alkaakin tekemään ;)

    Titta: Pitkään itsekin harkitsin että kehtaako mämmiä alkaa tekemään vai ei.. Tulipahan kokeiltua, mutta luulen että seuraavina pääsiäisinä tulee hommattua ihan kaupanmämmiä.

    VastaaPoista