torstai 3. maaliskuuta 2011

Pähkinäinen bataattipiiras


Tämä on hyvää! Tosin aika talvinen ja jouluinen. Näin melkein kevään kynnyksellä ei ehkä sopivin piirakka, mutta mielettömän maistuvaa joka tapauksessa. Resepti on kirjasta "Parhaat piiraat", jossa amerikkalainen kokki Jane Whitman Tierney esittelee niin suolaisten kuin makeidenkin piiraiden ohjeita.

Kirjan hankin muutama viikko sitten kirpputorilta ja sormet syyhysi heti päästä testaamaan useampaakin mainiolta vaikuttavaa ohjetta. Ensimmäiseksi kokeiluun pääsi tämä piirakka.


PÄHKINÄINEN BATAATTIPIIRAS

Pohja

3 dl vehnäjauhoja
1/2 maustemittaa suolaa
115 g kylmää voita
1 1/2 rkl kylmää sitruunamehua
2-3 rkl jäävettä

Täyte

runsas 1 dl fariinisokeria
75 g sulatettua voita
2 rkl hunajaa tai vaahterasiirappia
2 rkl bourbonviskiä tai muuta viskiä
1 tl kanelia
1/2 tl maustepippuria
runsas 1 dl kuohukermaa
3 munaa kevyesti vatkattuna
5 dl bataattisosetta (4-6 bataattia kypsennetään uunissa ja soseutetaan)

Kuorrutus
1 dl pähkinöitä ( esim. manteleita, hasselpähkinöitä, pekaanipähkinöitä); paahdetaan 225 asteisessa uunissa ja rouhitaan
5 rkl voisulaa
5 rkl fariinisokeria

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Kauli taikina, vuoraa sillä vuoka ja pane puoleksi tunniksi jääkaappiin.

Peitä taikina leivinpaperilla ja täytä syvennys kuivatuilla herneillä. Paista uunin alimmalla ritilätasolla 10-12 minuuttia. Poista herneet ja paperi ja paista vielä viisi minuuttia eli kunnes pohja on vaaleanruskea. Anna vuoan jäähtyä ritilällä.

Liuota fariinisokeri voisulaan. Lisää hunaja, viski ja mausteet ja sekoita joukkoon kerma. Yhdistä keskenään munat ja bataattisose ja sekoita joukkoon voiseos. Kaada täyte vuokaan ja tasoita pinta. Kypsennä 40 minuuttia eli kunnes täyte tuntuu melko kiinteältä haarukalla painettaessa.

Sekoita pienessä kasarissa kuorrutusta varten voi ja sokeri. Anna kiehua minuutti ja sekoita sitten joukkoon pähkinärouhe. Valuta kuuma seos piiraan pinnalle. Kypsennä vielä viisi minuuttia eli kunnes pinta kuplii.

Täyte ja päällys ovat maukkaita ja makuyhdistelmänä loistava. Pohjakin on ihan ok, se ei kaivannut laisinkaan makeutusta muun piirakan ollessa niin imelä.


Tällaisesta kirjasta on kyse. Seuraavana kokeiluun taitaa päästä jokin suolaisista piirakoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti