lauantai 25. joulukuuta 2010

Joulukinkku



Kinkkua ei olekaan aikaisempina vuosina meillä kotona paistettu, sillä joulua ollaan vietetty aina vanhempien hoteissa. Ensimmäistä kertaa kinkunpaistohommissa siis :) Tänäkään vuonna ei kotiin jääty jouluksi, mutta halusin siitä huolimatta opetella ja kokeilla kinkunpaistoa pienellä kinkulla. Kinkku on tosiaan minikokoinen, 2,5 kg:n Pajuniemen luomurulla. Tässä luomukinkun paisto-ohje suoraan kopioituna Pajuniemen sivuilta:

1. Sulata pakastekinkku hitaasti viileässä.(kts. sulatusohje tekstin lopusta)
2. Ota sula kinkku pois muovista. Kuivaa kinkun pinta talouspaperilla ja laita paistomittari kinkkuun siten, että sen kärki on kinkun paksuimmassa kohdassa (ei kuitenkaan kiinni luussa) ja että se on uunin luukusta helposti luettavissa.
3. Lämmitä uuni 200 oC:een.
4. Laita kinkku uuniritilälle ja aseta ritilän alle uunivuoka tai korkeareunainen uunipelti.
5. Kypsennä kinkkua 1 tunti, (pieniä kinkkurullia n. 40 min), jonka jälkeen pudota uunin lämpötila 105 oC:een.
6. Jatka kypsennystä, kunnes sisälämpötila on 75 – 78 oC. Mikäli haluat erittäin murean kinkun, paista kunnes sisälämpötila on 80 oC, mutta tällöin kinkusta saattaa tulla kuiva.
7. Kun kinkku on hieman jäähtynyt, poista verkko ja nahka ja sivele kinkku haluamallasi kuorrutteella.
8. Kuorruta kinkku 250 oC:ssa noin 15 min.

Sulatusohje:

Mehukkain kinkku saadaan, kun se sulatetaan tasaisesti ja hitaasti. Näin kinkun maku paranee ja suolaus tasaantuu. Sulata pakastekinkku omassa pakkauksessaan kylmiössä tai jääkaapissa.

Pieni, 2-3 kilon kinkku sulaa jääkaappilämpötilassa 1-2 vuorokaudessa, keskikokoinen 3-6 kilon kinkku 2-3 vuorokaudessa ja iso 8-12 kilon kinkku 3-5 vuorokaudessa. Luullisen kinkun sulatus kestää kauemmin kuin luuttoman.
Ota kinkku ajoissa lämpiämään huoneen lämpöön ennen paistamista. Kinkun sisälämpötilan tulisi olla n. 10 °C uuniin laitettaessa.

Kinkun kuorrutteena itsetehtyä persilja-sinappia, ruiskorppujauhoa sekä kokonaisia neilikoita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti