sunnuntai 13. marraskuuta 2011

Karjala: Viipurinrinkelit


Ei ole ikinä käynyt mielessäkään tehdä itse viipurinrinkeleitä. Jotenkin sitä ajattelee niiden olevan ainoastaan markkinoilta saatavaa kahvileipää, sellaista harvinaista herkkua. En ole koskaan edes kuullut, että joku olisi niitä kotona leiponut.

Olisiko syynä kenties aidon maun jäljittelemisen hankaluus. Itse ainakaan en tällä ohjeella saanut sitä markkinarinkeleiden omaperäistä makua loihdittua. Hädin tuskin erotin makua normipullasta. Tai no, ehkä jos tarjolla olisi ollut myös peruspullaa niin sitten eroavaisuutta olisi ollut helpompi arvioida. Mutta hyviä olivat toki, varsinkin tuoreena. Maistuisikohan nämä vaikka työpaikan kahvipöydässä jos ottaisin huomenaamuna yhden rinkilän mukaani..?


WIIPURINRINKELIT
(3-4 rinkeliä)

3 munaa
2 dl sokeria
5 dl maitoa
50 g hiivaa
2 tl kardemummaa
1/2 tl jauhettua muskottikukkaa
1 1/2 tl suolaa
150-200 g voita
n. 1 kg vehnäjauhoja
voitelemiseen munaa

Vatkaa munat ja sokeri. Lisää maitotilkkaan lietetty hiiva, loput maidosta ja mausteet. Sekoita taikinaliemeen jauhoja aluksi puuhaarukalla. Alusta taikinaan loput jauhot ja alustamisen lopulla pehmeä voi. Alusta taikina kimmoisaksi ja kulhon reunoista irtoavaksi. Kohota taikina peitettynä lämpimässä.

Vaivaa hyvin kohonnut taikina leivinpöydällä niin, ettei jää ilmakuplia. Jaa neljään osaan ja leivo rinkilöiksi seuraavasti.

Hiero ja venytä taikinapaloista neljä tankoa, jotka ovat päistään ohuempia. Nosta päät keskelle, kiepauta ne toistensa ympäri ja kiinnitä rinkelin paksuimmalle kohdalle. Voit muotoilla rinkelit suoraan pellille.

Ennen vanhaan rinkelit paistettiin puhtailla ruisoljilla, nykyisin paistoalustana on voideltu pullapelti tai leivinpaperi.

Kohota rinkelit liinan alla. Voitele kahteen kertaan, ensin muna-vesiseoksella ja sitten vielä keltuaisella. Paista uunissa 225 asteessa noin 20 minuuttia.

(Lähde: Riitta Pojanluoma "Perinnemakuja maakunnista")

Tein ohjeen puolikkaana ja taikinasta tuli kaksi hyvänkokoista rinkeliä. Tyhmästi laitoin ne paistumaan samaan aikaan, ehdottomasti olisi kannattanut laittaa yksi kerrallaan pellille. Rinkeleillä olisi siten ollut paremmin tilaa kohota, nyt näistä tuli pieniä ja pullukoita. Paistolämpötilasta voisin mainita sen verran, että laitoin uunin 200 asteeseen. Se varmasti kannatti, sillä paistoaika jäi vajaaksi tällä pienemmälläkin lämmöllä. Uunit ovat niin erilaisia.

Mukavasti toimi tuo kaksivaiheinen munalla voitelu. Ensin erotin valkuaisen ja keltuaisen eri laseihin, sitten lisäsin valkuaiseen tilkan vettä ja voitelin sillä ensimmäisen kerroksen. Rinkeleiden pinnasta tuli liukas ja siihen oli helppo sitten lisätä keltuaiskerros päälle. Tuli kaunis paistoväri tällä tavoin.

7 kommenttia:

 1. Turhaan vähättelet. Minusta ne maistuin tismalleen viipurin rinkeleiltä!

  VastaaPoista
 2. Kiitos :) Meilläkin iskä jo lupaili, että lähiaikoina paistellaan kinkkua. Häiden takia sekin on viivästynyt, yleensä sitä ollaan maisteltu jo loka-marraskuussa viimeistään. Mmmm... Kinkku on herkkua muulloinkin kuin jouluna :)

  VastaaPoista
 3. Oi, wiipurin rinkeliä! Söin eilen pakastimesta aiemmin syksyllä ostamani rinkelin. Viipurin rinkelit oikein tulvivat muistoja lapsuudesta :)

  VastaaPoista
 4. Luumukka: Tosiaan, meillä oli kotipaikkakunnalla perinteiset kevät- ja syysmarkkinat, ja silloin oli aina ostoslistalla viipurinrinkeli. Lapsuusmuistoja parhaimmillaan :) Nykyään harmillisen harvinaista herkkua, jotenkin sitä ei ole tullut itse ostettua.

  VastaaPoista
 5. No, ne jotka tietävät sanovat ettei aitoihin viipurinrinkeleihin tule munia eikä maitoa... mutta runsaasti voita. Maustesekoituksetkin ovat kunkin leipojan oma salaisuus, mutta on mainittu aineita kuten meiramia ja minttua... että siinä voi olla yksi syy siihen, ettei maistu "oikealta". Kenenkähän rinkeleihin on tottunut...

  VastaaPoista
 6. Mielenkiintoista kuulla tämä :) Jotenkin ihanan salamyhkäisiä näiden joidenkin perinneruokien reseptit.. Voi vain arvailla miten se alkuperäisesti tehtiin ;) Ja sitten on vielä joka leipojalla oma "kynänjälkensä"..

  VastaaPoista