tiistai 1. marraskuuta 2011

Karjala: Karjalanpaisti eli ruukkupaisti, uunpotti


Sanonta "helppoa kuin heinänteko" toteutuu tämän ruokalajin kohdalla. Varsinkin kun käytin marketin lihamestarin valmiiksi paloittelemia lihapaloja, jotka muuten olivat tosi hyvännäköisiä noin silmämääräisesti arvioiden. Paistilihat laitetaan vuokaan kerroksittain sipulilohkojen ja mausteiden kanssa, ja sitten vettä perään ja koko komeus uuniin.

Meidän paisti oli noin puolikas tuosta ohjeesta ja lihoina siis possua ja nautaa (ehkä suhteessa 1/3 ja 2/3). Suoranaisesti unohdin ruoan uuniin, onneksi päällimmäiset lihapalat eivät ehtineet kärventyä tuon enempää.

KARJALANPAISTI

500 g sian etuselkää tai lapaa
500 g naudan lapaa
500 g lampaan etuselkää tai lapaa
(maksaa, munuaisia)
2-3 sipulia
1 tl kokonaisia maustepippureita
1 1/2 tl suolaa
vettä

Leikkaa lihat kananmunan kokoisiksi paloiksi. Kuori ja lohko sipulit. Lado lihat ja sipulit kerroksittain uuniruukkuun tai valurautapataan. Sirottele suolaa ja pippureita väliin. Pane päällimmäiseksi kerrokseksi sianlihaa.

Kaada päälle kylmää vettä niin, että lihat peittyvät. Kylmä vesi säilyttää liemen kirkkaana. Jos kypsennät "paistin" valurautapadassa, voit kiehauttaa ainekset ennen uuniin panoa ja kuoria nesteen pinnalta vaahdon, jolloin saat varmimmin ruokaan kirkkaan liemen.

Kypsennä miedossa uuninlämmössä (150 asteessa) noin 3 tuntia tai hauduttamalla leivinuunissa vaikka yli yön. Kosteutta haihtuu kypsentämisen aikana ja päällimmäiset lihapalat ruskistuvat. Kypsentämisen lopulla voit peittää padan kannella, jottei ruoka kuivu. Tarjoa karjalanpaisti haudutusliemi kastikkeena suoraan valmistusastiastaan keitettyjen perunoiden tai lanttusurvoksen kanssa.

(Lähde: Riitta Pojanluoma "Perinnemakuja maakunnista")

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti