lauantai 21. huhtikuuta 2012

Huhtikuu: Punajuuripyörykät


Yksi päivä tässä havahduin ajan juoksuun ja siihen faktaan, että tässähän elellään jo kuun loppupuoliskoa. Oli aika alkaa vähitellen tuumailemaan lihapullahaasteen teemaa/reseptiä.

Aivan sattumalta olin muutamaa päivää aikaisemmin (jo ennen havaintoa ajankulusta ja lihapullahaasteesta) höyryttänyt satsin punajuuria. Minulla on usein tapana höyryttää/keittää/paahtaa erinäisiä raaka-aineita (pääsääntöisesti juureksia ja kasviksia), ilman että sillä hetkellä vielä tietäisin mihin ne käyttäisin. Käyttötarkoitus niille aina löytyy, jos ei muuten niin sitten muiden ruokien lisukkeena.

Siitä ne palikat sitten loksahtelivat kohdilleen, ja näin ollen jo valmiiksi kypsennetyt punajuuret pääsivät maustamaan lihapullataikinaa. Tällä(kään) kertaa lihapullareseptiä ei siis ole harkittu ja mietitty päivätolkulla. Fiilispohjalta kun etenee, hyvin usein onnistuu.

"Näin söpön punaisia pullat olivat ennen uuniin menoa."

PUNAJUURI-LIHAPULLAT

400 g naudan jauhelihaa
noin 2 dl punajuuriraastetta
1/2 prk kermaviiliä
1/2 prk Aura pehmeä sinihomejuustoa
1/2-1 dl ruiskorppujauhoa (ruisleipämurua)
1 1/2 rkl sipulijauhetta
1 tl valkosipulijauhetta
vajaa 1 rkl kirveliä
vajaa 1 rkl timjamia
1 tl mustapippuria
1/2 tl suolaa
1 kananmuna

Aivan ensimmäiseksi höyrytä/keitä vedessä punajuuria kypsäksi. Anna niiden jäähtyä kunnolla ennen kuorimista ja raastamista.

Sekoita kulhoon kermaviili, aurajuusto sekä korppujauhot. Anna turvota hetken. Lisää joukkoon mausteet ja kananmuna sekä noin parin desin verran punajuuriraastetta. Sekoita hyvin.

Lopuksi lisää jauheliha ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Muotoile tasakokoisia pullia ja asettele ne leivinpaperoidulle uunipellille. Paista 175-200 asteessa noin 30-40 minuuttia.


Loppuun hieman makuarviointia. Hyvänmakuisia olivat. Ei tajunnanräjäyttäviä, mutta hyviä. Ehkä jotain pientä särmää kaipasin. Sinihomejuustoa lisää vai jotain muuta maustetta? Tätä kannattaa pohtia jos/kun seuraavan kerran samankaltaisia lihapullia tekee. Koostumus osui kuitenkin aivan nappiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti