maanantai 30. huhtikuuta 2012

Brunssitellen: Juustokeksit ja feta-pinaattipiirakka


Parmesan- ja cheddarjuustoraastetta keksien muodossa, ei voi olla muuta kuin hyvää. Itävaltalainen resepti on julkaistu Maku-lehdessä (5/05).

JUUSTOKEKSIT

150 g voita
4 dl vehnäjauhoja
2 1/2 dl mantelijauhetta
100 g cheddarjuustoa (raastettuna)
100 g parmesaanijuustoa (raastettuna)
1 kpl munaa
1 tl paprikajauhetta
1/2 tl suolaa

Kuutioi huoneenlämpöinen voi kulhoon ja kaada muut ainekset sekaan. Nypi ainekset sekaisin tasaiseksi taikinaksi, muotoile pötkyläksi ja vuoraa tuorekelmulla. Anna kovettua jääkaapissa muutaman tunnin ajan.

Leikkaa taikinapötkylästä noin puolen sentin paksuisia "kolikoita", lado ne leivinpaperoidulle uunipellille ja paista 225 asteessa noin 10 minuuttia. Keksit eivät leviä kovinkaan paljon, joten niitä voi sijoitella melko tiiviisti pellille.

Kekseille olisi ollut myös paprikatahnan ohje samassa, mutta aikataulu ei antanut enää periksi sen valmistamiseen. Keksien dippinä meillä olikin vain Valion makea&tulinen -maustettua rahkaa.

Tahnan ohje kuulostaa kuitenkin sen verran hyvältä, että kirjailen senkin tänne. Olen melko varma, että se pääsee joskus kokeiluun.

LIPTAUER-TAHNA JUUSTOKEKSEILLE

250 g maitorahkaa
50 g voita
1 kpl sipulia (silputtuna)
1 kpl maustekurkkuja (silputtuna)
75 g ruohosipulia (silputtuna)
1 rkl kapriksia
1 1/2 tl paprikajauhetta
1 tl sinappia
1 tl suolaa
1/2 tl cayennenpippuria
1/4 tl juustokuminaa
1/4 tl valkopippuria

Ainekset sekoitetaan keskenään ja tahnan annetaan maustua hetkisen viileässä.


Huippuhyvän kasvispiirakan ohje on alkuperäisesti Valion, ja ihastuin tähän perinpohjaisesti, kun pääsin piirakkaa maistelemaan muutama viikko sitten kaverin tekemänä. Piirakasta saa kauniimman, kun on valppaampana paiston aikana kuin minä. Laitoin pintaa suojaavan foliopalan piirakan päälle hieman liian myöhään (kun paistoaikaa oli enää kymmenisen minuuttia jäljellä). Alkuperäisen ohjeen smetana vaihtui samaan määrään ranskankermaa ja pohjana käytin kaupan valmista piirakkapohjaa.

FETA-PINAATTIPIIRAKKA

1 pakastepiirakkapohja

2 pss (à 150 g) pakastepinaattia
1 sipuli
1 rkl voita
vajaa 200 g fetajuustoa
4 kananmunaa
1 prk ranskankermaa
1 dl ruokakermaa
ripaus kuivattua tilliä
ripaus muskottipähkinäjauhetta
1/4 tl jauhettua mustapippuria

pinnalle emmentaljuustoraastetta

Kuutioi sipuli ja sulata ja valuta pinaatit. Rutistele pinaatit kuivemmiksi ja paista ne ja sipulikuutiot voissa pannulla, niin että sipulit pehmiävät.

Lisää kevyesti rikottujen kananmunien sekaan muut ainekset mukaanlukien jo hieman jäähtynyt pinaattiseos. Levitä seos piirakkapohjan päälle, ripottele juustoraastetta pinnalle ja paista 200 asteessa noin 40 minuuttia.

Kuten jo mainitsin, pinta tummuu ikävästi, jos sitä ei suojaa leivinpaperilla tai foliolla paiston aikana. Sieluni silmin pystyin kuvittelemaan ennen leipomista kauniin heleän vihreän piirakan, jonka laittaa brunssipöytään tarjolle. Mutta ei, ruma ruskeahan siitä tuli. Maku onneksi taivaallisen hyvä.

2 kommenttia:

  1. Mä välittömästi innostuin noista juustokekseistä. Tosi helpon kuuloisia ja ne ei tosiaan voi olla muuta kuin herkkuja :) Voiskin olla että tekaisisin niitä huomenna viemisiksi kun mennään kanssa vappubrunssille.

    VastaaPoista
  2. Tosi kiva kuulla! Toivottavasti maistuvat :) Mukavan helppotekoisia ne olivat, pötkön kun malttoi antaa kovettua rauhassa niin siitä oli helppo pilkkoa keksejä suoraan pellille.

    VastaaPoista